Ben jij op zoek naar tips voor het schrijven van een speech voor op een bruiloft? Dan ben je bij Trouwgeheimen aan het juiste adres! Hoe je een goede bruiloft speech opzet en wat je er zeker in te verwerken lees je hier.

bruiloft speech

 

Hoe ken je de bruid en/ of bruidegom

De kans is groot dat niet alle aanwezigen op de bruiloft weten wie jij bent. Begin dus met jezelf voorstellen en een kort verhaal over hoe jij de bruid en/ of bruidegom kent. Als er een grappige anekdote is van jullie eerste (of één van jullie eerste) ontmoeting is het zeker leuk om deze te vertellen. Misschien kun je, je ook nog wel herinneren wat je dacht toen je hem/ haar voor het eerst zag. Klopte die gedachte of niet? Wellicht leuk om te delen. En duik eens in je oude fotoboeken. Wat is eigenlijk de eerste foto waar jullie samen op staan?

De geschiedenis van het bruidspaar

De geschiedenis van het bruidspaar zal ongetwijfeld breed uitgemeten worden op de bruiloft. Dit begint s’middags al door de trouwambtenaar bij de huwelijksceremonie. Het verhaal van hoe het bruidspaar elkaar kent e.d. kun je dus eigenlijk wel achterwege laten (tenzij het bruidspaar je hier specifiek om gevraagd heeft natuurlijk). Wat je wel kunt vertellen is hoe jij alles hebt ervaren. Bijvoorbeeld hoe het als ouder was toen je schoonzoon als eerste over de vloer kwam of over hoeveel de bruid gemijmerd heeft over zijn foto voordat het uiteindelijk echt iets werd tussen die twee. Een frisse look op eerder vertelde verhalen vanuit een ander perspectief zijn vaak een hele leuke aanvulling op wat iedereen eerder die dag al heeft gehoord.

bruiloft speech

Grapjes in de bruiloft speech

Een goede speech bevat vrijwel altijd grapjes. Jullie hebben samen vast wel iets meegemaakt wat zo grappig was dat het de moeite waard is om op de bruiloft te vertellen. Het is ook helemaal niet erg als het bruidspaar hierbij een beetje te kakken wordt gezet, maar maak het niet te erg. Het belangrijkste doel is dat het bruidspaar geniet van je speech dus ze moeten niet met het schaamrood op de kaken zitten te luisteren. Bedenk je of je de bruid of bruidegom ‘het verhaal’ al eens eerder aan anderen hebt horen vertellen. Als dat zo is weet je dat ze zich er niet voor schamen. Als je twijfelt of het bruidspaar een bepaald onderwerp wel of niet leuk vindt kun je het ook even kort aan ze vragen. Better safe than sorry.

bruiloft speech

Toon je emoties in de bruiloft speech

Over het algemeen vertellen mensen elkaar niet vaak hoeveel ze eigenlijk van elkaar houden en wat ze voor elkaar betekenen. Een bruiloft speech is het ideale moment om dit wel te doen. Vertel hoe trots je op het bruidspaar bent en waarom.

Het is een bruiloft en er worden waarschijnlijk wel wat traantjes gelaten. Misschien ben jij ook wel bang om het niet droog te kunnen houden tijdens jou toespraak, maar bedenk je dat dit helemaal niet erg is. Als het gebeurd dan zal je toespraak waarschijnlijk alleen maar meer impact achter laten.

Een bruiloft speech eindig je met een toast. Hierin vertel je jou gelukswensen voor het bruidspaar en hef je het glas op hen.

 

bruiloft speech

 

Het voordragen van een toespraak is vaak best eng, je doet dit waarschijnlijk niet iedere dag. Probeer er voor jezelf niet teveel gewicht aan te geven en het luchtig te houden. Begin op tijd met het voorbereiden en maak eventueel een lijstje met steekpunten die je graag wilt vertellen zodat je niks vergeet. Je kunt ook van te voren met de ceremoniemeesters overleggen wanneer jou speech op de bruiloft ingedeeld wordt zodat je van te voren weet wanneer je ‘aan de beurt’ bent.

De belangrijkste punten voor het schrijven van een goede bruiloft speech zijn:

  • Maak de speech niet te lang.
  • Verwerk er grapjes en/ of leuke anekdotes in.
  • Verbaas (waar mogelijk) de luisteraars met een verhaal dat ze nog niet kende.
  • Spring niet teveel van de hak op de tak. Liever één goed verhaal geweldig verteld dan een hoop korte niet goed uitgevoerde.

 De dont’s bij het geven van een bruiloft speech:

  • Het bruidspaar voor gek zetten.
  • Het hebben over eerdere liefdes van het bruidspaar.
  • Zinnen als ‘eeeeindelijk heeft ze de man van haar dromen ontmoet..’

Veel plezier met het schrijven en geven van jou speech. En als je nog niet helemaal zeker bent van jou toespraak kun je hem natuurlijk eerst even aan iemand anders laten horen die het bruidspaar goed kent om samen even te overleggen of het aan gaat slaan. Succes!