champagne

Nadat jullie huwelijk is voltrokken willen jullie natuurlijk graag hierop proosten met alle bruiloftsgasten. Traditioneel gezien wordt hiervoor champagne gebruikt. Als jullie deze traditie willen volgen is het slim (en leuk!) om je ook eens te verdiepen in welke soorten champagne er eigenlijk allemaal zijn. Want nee.. champagne is niet zomaar champagne!

Wat is champagne eigenlijk?

Champagne heeft een heel herkenbare smaak waar veel mensen van houden. Maar wat proef je nu eigenlijk?

De ingredienten van champagne zijn meestal het sap van witte en blauwe druiven. Er zijn zes druivenrassen toegestaan voor het maken van de champagne, waarvan er drie het meest gebruikt zijn. Namelijk de druivenrassen chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Klinkt bekend hé! Zoals je misschien ook wel weet mogen deze druiven niet zomaar ergens groeien. Om het etiket champagne te krijgen moeten ze groeien in de Franse wijnstreek champagne.

Met het druivensap ben je er natuurlijk nog niet. Het is het productieproces dat van de druiven de uiteindelijke champagne maakt. Hierbij is onder andere het jaar (is het een goed druiven, en dus wijn jaar) en het gebruikte houten wijnvat van belang. Het meest bepalend voor de smaak zijn echter de bubbels! In een gemiddelde fles champagne zit 5 liter C02. Met andere woorden; een gigantische hoeveelheid bubbels! De smaak van de champagne wordt gedragen door deze bubbels. Zodra je de kurk ontpopt worden de smaakbepalende stoffen door de bubbels van het opgeloste koolzuurgas naar boven gebracht. Eenmaal bij het oppervlak aangekomen ontploffen de belletjes en proef je die heerlijke smaak. Dit is dus ook de reden waarom champagne waar de prik vanaf is lang zo lekker niet meer is. The taste has literally left the building.

Champagne is dus kort gezegd een mousserende wijn die uit het gebied champagne moet komen. And it’s delicious!

Wat wel een leuk weetje is, is dat het eigenlijk helemaal niet de bedoeling was dat er bubbels in de champagne zaten. Bij verkoop aan Engeland gingen de flessen echter per ongeluk voor de tweede keer gisten. Bij aankomst bij de Engelse klanten bleken zij ze bubbels die daardoor in de wijn zaten echter wel lekker te vinden en voilà! A new drink was born.

Witte champagne

De meest bekende champagne soort is witte champagne. Als je ergens champagne besteld zonder te specificeren welke is dit waarschijnlijk degene die je krijgt. Hij smaakt zoetig en is een ‘instap’ champagne. Ideaal als jij en/ of je gasten nog niet zoveel ervaring hebben met het drinken van champagne en je wel graag wilt dat iedereen (of bijna iedereen) het lekker vindt. Hij bevat 3 tot 15 gram suiker per liter.

Roze champagne

De twee na meest bekende champagne is de roze champagne. Deze smaakt fruitig en is ook uitstekend te combineren met een maaltijd. Hij is wel iets duurder dan de witte champagne, maar ook bij velen zeer geliefd.

champagne

Brut

Deze champagne is zoals de naam al doet vermoeden bruut. Het is een droge champagne en je moet al wat meer geoefend zijn om hiervan te genieten. Je proeft echt de pure smaak van de druiven. Ter referentie; als je van droge witte wijn houdt, dan zal deze champagne je waarschijnlijk ook goed bekoren. De brute champagne heeft 0 tot 3 gram suiker per liter wat dus een stuk minder is dan bij de witte champagne.

Sec

Deze champagne soort zien we niet veel in Nederland. Het is ook een droge champagne soort die enige oefening vereist. Als je overweegt om deze champagne te schenken op jullie bruiloft is het verstandig om hem eerst even voor te proeven en in te schatten of jullie gasten er ook van zullen genieten. Als je van droge champagnes houdt is deze champagne wel het summum!

Demi sec nectar

Deze champagne is wel weer veel voorkomend in Nederland. Het is ook een instap champagne en hij is werkelijk heerlijk met zomerfruit of een zoet gerecht.

 

Er zijn nog meer champagne soorten (die wel dicht in de buurt zitten van de bovenstaande) en natuurlijk ook vele merken. De bovenstaande zijn de meest bekende. Hoewel ik zelf van champagne hou had ik deze informatie niet allemaal in mijn hoofd zitten. Daarom heb ik dankbaar gebruik gemaakt van giftcompagny, allesoverchampagne en champagnebabes.

 

Als jullie zelf champagne willen schenken voor de toast is het ook slim om dit te bespreken met jullie locatie. Je checkt dan welke champagne zij in hun assortiment hebben en natuurlijk wat deze kost. Als jullie een champagne willen die zij niet hebben kun je overleggen wat de mogelijkheden zijn om jullie favoriet toch op tafel te krijgen.

champagne

Succes en geniet ervan!