Alles wat je moet weten over de bruidssluier

Je gaat trouwen. Gefeliciteerd! Je bent bezig met het uitzoeken van een trouwjurk, en daar komt ook de vraag bij kijken of je een bruidssluier wilt. Om tot een goede keuze te komen, is de volgende informatie goed om te weten;

Waar komt de bruidssluier vandaan?

Er is geen eenduidig antwoord op waar bruidssluier vandaan komt. Meerdere verhalen over waar de traditie vandaan komt doen de ronde. Wel is de bruidssluier waarschijnlijk het meest oude onderdeel van de bruidskleding. Wij kennen hem in het wit, maar de Romeinse bruiden droegen vaak een rode versie en de bruiden uit het oude Griekenland een gele. Als Nederlandse bruiden in vroeger tijden geen geld hadden voor een mooie jurk, dan zorgden zij er toch voor dat ze een mooie bruidssluier hadden.

Wat is het verhaal achter de bruidssluier?

één van de genoemde plaatsen van oorsprong is de tijd van de gearrangeerde huwelijken. De bruidssluier zou moeten voorkomen dat de bruidegom zijn bruid ziet voor het huwelijk. En hiermee ook voorkomen dat hij zich bedenkt omdat hij zijn bruid niet mooi genoeg vind. Men zegt dat de oorsprong van deze traditie zich bevind in het midden oosten.

Een andere gedachte, de in Nederland meest bekende, is dat de bruidssluier het symbool zou zijn van ondergeschiktheid aan de man. Als de man de bruidssluier optilt, symboliseert hij daarmee zijn mannelijke dominantie en macht. Als de vrouw haar bruidssluier zelf naar achteren werpt, toont ze hiermee een stuk onafhankelijkheid.

Ook zou de bruidssluier bedoeld zijn als bescherming voor de bruid tegen de slechte geesten die op haar azen. De bruidssluier mocht pas af in de kerk als de bruidegom zijn bruid kon beschermen. Tot die tijd dienden de bruidsmeisjes ook als afleiding voor het mogelijke slechte gespuis dat op de loer kon liggen.

De bruidssluier nu

Tegenwoordig komt de bruidssluier steeds minder voor bij de Nederlandse bruiden. Hij is er natuurlijk nog wel, en ook in verschillende gedaantes. Van lang tot op de grond, tot hip en kort. Bij weinig Nederlandse bruidsparen staat de sluier tegenwoordig nog voor onderdanigheid. Men draagt hem voornamelijk als hip accessoire die de bruidsoutfit af moet maken. Vind jij een sluier mooi? Laat je door dit verhaal dan ook zeker niet tegenhouden om hem te dragen. Just remember; doe hem zelf omhoog ;-).

Bruidssluier

Welke soorten bruidssluiers zijn er?

Er zijn verschillende lengtes bruidssluiers, en ze hebben natuurlijk allemaal een naam. Van kort naar lang;

1. Blusher, beter bekend als de birdcage.

2. Shoulder length. Een bruidssluier tot op je schouder.

3. Elbow length. Tot aan je elleboog.

4. Fingertip length. Tot aan je vingertippen (met omlaag hangende armen).

5. Knee length. Tot aan de knie.

6. Chapel length. Deze sluier is even lang als je jurk, en valt dus net op de grond. Hij word, net zoals de cathedral length, ookwel Spaanse sluier genoemd.

7. Cathedral length. Een sluier van theatrale lengte, een paar meter slepende stof achter je aan.

Hoe zet je een bruidssluier vast?

Tegenwoordig hebben veel sluiers een handig kammetje. Deze schuif je van bovenaf in de kapsel, en houdt de sluier zo de hele dag op zijn plek. Voorwaarde is wel dat je een opgestoken kapsel, of een flinke bos krullen hebt, zodat het kammetje ergens achter blijft hangen. Heb je prachtig stijl haar dat je los draagt? Dan gaat het kammetje niet werken, en glijdt hij zo door je haren naar beneden. Mocht dit zo zijn, of aan jou bruidssluier zit geen kammetje. Dan hebben we gelukkig altijd nog de old fashioned schuifspeldjes.

Bruidssluier

Tips voor de aanschaf van jou perfecte bruidssluier

Heb jij je keuze gemaakt? Wil je een sluier als kers op jou taart? Ren dan niet als een dolle naar de winkel, maar houd rekening met het volgende;

Helaas, passen niet alle soorten wit (er even vanuit gaande dat dit de kleur van jou trouwjurk is), bij elkaar. Het makkelijkst is om een bruidssluier uit te kiezen in dezelfde trouwwinkel als je bruidsjurk. Dan kun je met je trouwjurk aan, gelijk bruidssluiers passen. Wil je hem graag ergens anders halen? Zorg dan voor een stukje stof van de trouwjurk, om zo te kunnen matchen.

Ook een leuk idee; misschien heeft je moeder of oma haar bruidssluier nog, en kan je hier iets mee!

Bruidssluier

 

Zoals je ziet zijn er dus veel meer sluiers dan je van te voren wellicht had gedacht. Ook is hier niet zomaar een mode accessoire maar zit er een hele geschiedenis met bijpassend verhaal achter. Aan jou dus de keuze of je ook kunt leven met de gedachtegang achter de sluier, of dat je, je hier lekker niks van aantrekt. Ik hoor graag waarvoor je hebt gekozen!