Het is je bruiloft, en je wilt het graag volgens de officiële manier doen. Tradities en etiquettes zijn nauw met elkaar verbonden, het 1 komt vaak uit het ander voort. Lees dus ook zeker ons artikel over huwelijkstradities. Hier bespreken we de etiquettes die vandaag de dag nog voorkomen. Dingen als dat je vroeger als bruid je boeket perse voor het trouwen rechts moest dragen, en nadat je getrouwd naar buiten kwam links, laten we hier dus mooi links;-) liggen.

bruiloftsetiquette

Save the date

Omdat de officiele trouwkaart pas 8 tot 12 weken voor de datum de deur uitgaat, en je toch graag wilt dat iedereen de trouwdatum vrij houdt, sturen veel bruidsparen tegenwoordig (naar Amerikaans voorbeeld), een save the date kaart eruit. Deze mag je al een stuk eerder versturen, namelijk tot 6 maanden voor het huwelijk.

Kleding

Een hele oude ‘regel’ is, dat als de bruid een lange witte jurk draagt, de vrouwelijke gasten een mantelpakje aanmoeten. Dit word echter allang niet meer nageleefd. Wat we wel nog steeds doen, is dat als de bruidegom een jacquet draagt, zijn vader, de getuigen, de mannelijke ceremoniemeester en zijn beste vrienden dit ook doen.

Hebben beide moeders ruzie omdat hun outfit teveel op elkaar lijkt (of nog erger, ze hebben hetzelfde uitgekozen). Dan heeft de moeder van de bruid de eerste keuze.

Corsages

Niet iedereen doet er aan mee, maar vaak zie je op bruiloften dat de daggasten een corsage dragen. Deze worden altijd op de linkerzijde gedragen (de kant van je hart). Bij de dames hangt de bloem naar beneden, en bij de heren staat deze omhoog. Het is gebruikelijk dat de bruidegom het steeltje van de corsage door zijn linker knoopsgat heeft. De andere mannelijke gasten hebben hem op de linker revers gespeld.

bruiloftsetiquette

Zitplaatsen in de auto

Vroeger was er een indeling van de hele huwelijkstoet die nageleefd werd. Tegenwoordig doen we dit niet meer. Waar we ons echter nog wel aanhouden, zijn de zitplaatsen van de bruid en bruidegom. Voor de huwelijksvoltrekking zit de bruid rechts van de bruidegom, na de huwelijksvoltrekking links.

De huwelijksceremonie

Volgens de etiquette loopt de bruid voor de huwelijksvoltrekking rechts van de bruidegom (of van haar vader als ze weggegeven word). Bij het verlaten van de trouwzaal loop ze links.

De trouwringen

De katholieken dragen van oudsher hun verlovingsring rechts, en de trouwring links. Bij de protestanten is dit precies andersom. Als je geen geloof hebt, kun je kiezen voor wat je zelf het prettigst vind.

bruiloftsetiquette

De felicitaties

De bruid word altijd als eerste gefeliciteerd, gevolgd door de bruidegom. Hiermee beginnen de ouders van de bruid en bruidegom, gevolgd door de broers en zussen, getuigen, opa’s en oma’s. Pas daarna zijn de overige gasten aan de beurt. Officieel dienen na het bruidspaar ook de ouders gefeliciteerd te worden.

Het aansnijden van de bruidstaart

Voordat de catering de bruidstaart in stukken snijdt, en uitdeelt, snijd het bruidspaar vaak gezamenlijke het eerste stuk aan. De bruid houd hierbij het mes vast, en de bruidegom legt zijn hand over de hare.

bruiloftsetiquette

De tafelschikking

Het bruidspaar zit altijd centraal aan tafel. De bruid zit hierbij links van haar man. Naast haar zit de vader van de bruidegom, en naast de bruidegom zit de moeder van de bruid. De 2 anderen ouders zitten tegenover het bruidspaar. Hiernaast zitten de bruidsmeisjes- en jonkers, en de meest naaste familieleden. De rest van de gasten zit op leeftijd gerangschikt. De mannen en vrouwen zitten om- en om.

De speeches

Als vaders van het bruidspaar kom je er niet onderuit om een woordje te richten aan het bruidspaar. De vader van de bruid bijt hierbij de spits af.

De openingsdans

Hij is geliefd en gehaat, de openingsdans. Van oudsher moest dit een foxtrot of Engelse wals zijn, maar tegenwoordig mag alles. Na de openingsdans is het echter nog wel een actuele etiquette dat de bruid als eerste danst met de vader van de bruidegom, en de bruidegom met de moeder van de bruid.

bruiloftsetiquette

 

Dit zijn de belangrijkste etiquette van een huwelijk, waarvan toch wel enigzins verwacht word (vooral door de oude garde) dat je, je eraan houdt. Ik zeg echter dat er natuurlijk niks is dat moet. Doe vooral waar jullie je prettig bij voelen, en geniet!