Het is je bruiloft, en je wilt het graag volgens de officiële manier doen. Tradities en etiquettes zijn nauw met elkaar verbonden, het 1 komt vaak uit het ander voort. Lees dus ook zeker ons artikel over huwelijkstradities. Hier bespreken we de etiquettes die vandaag de dag nog voorkomen. Dingen als dat je vroeger als bruid je boeket perse voor het trouwen rechts moest dragen, en nadat je getrouwd naar buiten kwam links, laten we hier dus mooi links;-) liggen.
Save the date
Omdat de officiele trouwkaart pas 8 tot 12 weken voor de datum de deur uitgaat, en je toch graag wilt dat iedereen de trouwdatum vrij houdt, sturen veel bruidsparen tegenwoordig (naar Amerikaans voorbeeld), een save the date kaart eruit. Deze mag je al een stuk eerder versturen, namelijk tot 6 maanden voor het huwelijk.
Kleding
Een hele oude ‘regel’ is, dat als de bruid een lange witte jurk draagt, de vrouwelijke gasten een mantelpakje aanmoeten. Dit word echter allang niet meer nageleefd. Wat we wel nog steeds doen, is dat als de bruidegom een jacquet draagt, zijn vader, de getuigen, de mannelijke ceremoniemeester en zijn beste vrienden dit ook doen.
Hebben beide moeders ruzie omdat hun outfit teveel op elkaar lijkt (of nog erger, ze hebben hetzelfde uitgekozen). Dan heeft de moeder van de bruid de eerste keuze.
Corsages
Niet iedereen doet er aan mee, maar vaak zie je op bruiloften dat de daggasten een corsage dragen. Deze worden altijd op de linkerzijde gedragen (de kant van je hart). Bij de dames hangt de bloem naar beneden, en bij de heren staat deze omhoog. Het is gebruikelijk dat de bruidegom het steeltje van de corsage door zijn linker knoopsgat heeft. De andere mannelijke gasten hebben hem op de linker revers gespeld.
Zitplaatsen in de auto
Vroeger was er een indeling van de hele huwelijkstoet die nageleefd werd. Tegenwoordig doen we dit niet meer. Waar we ons echter nog wel aanhouden, zijn de zitplaatsen van de bruid en bruidegom. Voor de huwelijksvoltrekking zit de bruid rechts van de bruidegom, na de huwelijksvoltrekking links.
De huwelijksceremonie
Volgens de etiquette loopt de bruid voor de huwelijksvoltrekking rechts van de bruidegom (of van haar vader als ze weggegeven word). Bij het verlaten van de trouwzaal loop ze links.
De trouwringen
De katholieken dragen van oudsher hun verlovingsring rechts, en de trouwring links. Bij de protestanten is dit precies andersom. Als je geen geloof hebt, kun je kiezen voor wat je zelf het prettigst vind.
De felicitaties
De bruid word altijd als eerste gefeliciteerd, gevolgd door de bruidegom. Hiermee beginnen de ouders van de bruid en bruidegom, gevolgd door de broers en zussen, getuigen, opa’s en oma’s. Pas daarna zijn de overige gasten aan de beurt. Officieel dienen na het bruidspaar ook de ouders gefeliciteerd te worden.
Het aansnijden van de bruidstaart
Voordat de catering de bruidstaart in stukken snijdt, en uitdeelt, snijd het bruidspaar vaak gezamenlijke het eerste stuk aan. De bruid houd hierbij het mes vast, en de bruidegom legt zijn hand over de hare.
De tafelschikking
Het bruidspaar zit altijd centraal aan tafel. De bruid zit hierbij links van haar man. Naast haar zit de vader van de bruidegom, en naast de bruidegom zit de moeder van de bruid. De 2 anderen ouders zitten tegenover het bruidspaar. Hiernaast zitten de bruidsmeisjes- en jonkers, en de meest naaste familieleden. De rest van de gasten zit op leeftijd gerangschikt. De mannen en vrouwen zitten om- en om.
De speeches
Als vaders van het bruidspaar kom je er niet onderuit om een woordje te richten aan het bruidspaar. De vader van de bruid bijt hierbij de spits af.
De openingsdans
Hij is geliefd en gehaat, de openingsdans. Van oudsher moest dit een foxtrot of Engelse wals zijn, maar tegenwoordig mag alles. Na de openingsdans is het echter nog wel een actuele etiquette dat de bruid als eerste danst met de vader van de bruidegom, en de bruidegom met de moeder van de bruid.
Dit zijn de belangrijkste etiquette van een huwelijk, waarvan toch wel enigzins verwacht word (vooral door de oude garde) dat je, je eraan houdt. Ik zeg echter dat er natuurlijk niks is dat moet. Doe vooral waar jullie je prettig bij voelen, en geniet!
Comments
H. Otto
30/01/2019
Als eerste dans wordt gezegd dat de vader van de bruidegom met de bruid danst.. maar wat als deze niet meer ln leven is? Ik vraag dit omdat mijn zoon trouwplannen heeft. Kunt u mij hierover informeren?
Madelon Vink
18/02/2019
Bedankt voor je reactie. Een mooi alternatief is een opa, oom of goede vriend van de overleden vader.
In dit geval is mijn advies vooral om te doen wat goed voelt!
Daphne
18/07/2016
Hoi madelon,
Ik was het stukje aan het lezen bij de felicitaties maar daar staat in 1 zin tweemaal Bruid.
De bruid word altijd als eerste gefeliciteerd, gevolgd door de bruid.
Nu weet ik niet of het eerst de bruid of bruidegom is haha
Madelon Vink
21/07/2016
Hoi Daphne,
Goed opgelet! Dat klopt inderdaad niet. De bruid wordt als eerste gefeliciteerd en daarna de bruidegom.
Op bruiloften is de bruid met vrijwel alles als eerste. Zo staat haar naam bijvoorbeeld ook als eerste op de trouwkaart.
Als je nog meer vragen en/ of opmerkingen hebt hoor ik het graag!