geschiedenis kousenband

Iedereen kent het wel. De kousenband die de bruid draagt onder haar bruidsjurk. Maar waarom is dit eigenlijk? En waar komt het vandaan? Ik heb het voor jou uitgezocht en presenteer; de geschiedenis van de kousenband!

All about sex

Van oudsher droeg de bruid een kousenband om haar kousen omhoog te houden, gewoon een praktisch verhaal dus. Maar..

De traditie was dat de bruidegom deze met zijn tanden van haar been haalt. Dit staat voor seksuele trouw. De kousenband zelf staat voor de maagdelijkheid van de vrouw. Als de vrouw toestond dat de man de kousenband verwijderde was dit een teken dat ze bereid was om haar maagdelijkheid op te geven. Oehlala!

De mannen wilde ook wat

In de middeleeuwen was het ook de traditie dat de vrijgezelle mannen het bruidspaar begeleiden naar de bruidssuite voor de huwelijksnacht en de ontmaagding van de bruid. Helaas verliep dit niet altijd goed omdat de beschonken mannelijke gasten de bruid nog weleens onteerde voordat zij met haar bruidegom de bruidssuite kon bereiken. Dit is 1 van de redenen waarom in de veertiende eeuw het kousenband gooien in leven geroepen. Het idee erachter is hetzelfde als het bruidsboeket gooien van de bruid. Het gebeurde voordat het bruidspaar naar de bruidssuite vertrok zodat het gooien een mooie afleiding bood voor de aanwezige mannen. Dit gebeurt op dezelfde manier als bij de bruid die haar boeket gooit, achterstevoren over de schouder. De gelukkige man die de kousenband vangt, word volgens de traditie de eerstvolgende bruidegom. Dat hoefde gelukkig niet perse met de dame die het bruidsboeket ving.

kousenband

 

Of hadden ook de vrouwen een beetje schuld?

Het kousenband gooien heeft volgens de verhalen eveneens te maken met de traditie dat iedereen in vroeger tijden iets van de bruid wilde hebben omdat dit ervoor zou zorgen dat zij als volgende het huwelijksgeluk zouden vinden. Het gevolg hiervan was dat de bruidsjurk en accessoires van de bruid vaak kapot werden getrokken omdat iedereen een onderdeel wilde bemachtigen. De kousenband (en bruidsboeket) gooien vormde hier een mooie en leuke oplossing voor.

Veel bruiden dragen vandaag de dag nog steeds een kousenband, maar het kousenband gooien is een steeds minder veel voorkomende traditie.

Something blue

De kousenband zelf. Deze zien er vrijwel allemaal hetzelfde uit. Wit met kant en blauw erin verwerkt. Waarom is dit? Volgens de traditie moet de bruid iets blauws dragen omdat dit geluk zal brengen (something old, something borrowed, something new, something blue). Omdat een blauwe jurk of schoenen toch niet iets is wat de gemiddelde bruid wilt, is een kousenband met daarin blauw verwerkt een mooie oplossing. Maar niks is natuurlijk verplicht. Alle kleuren mogen.

geschiedenis van de kousenband

Zoals je ziet zit er een hele (grappige) geschiedenis achter de kousenband, die je waarschijnlijk niet wist. Leuk artikel? Laat dan een berichtje achter.