Voor jullie bruiloft doen jullie je uiterste best voor een top outfit. Het is dan leuk, als de bruiloftsgasten dat ook doen. Wat ze precies aantrekken kun je helemaal vrij laten aan de gasten, maar je kunt ook een dresscode op de trouwkaart zetten. Dit zijn leukste en de meest voorkomende dresscodes voor bruiloften;

Black tie

Deze dresscode is chic en stijlvol, hij stamt al uit de 19de eeuw. Waar het vandaan komt is een grappig verhaal; tijdens chique diners back in the day stonden de heren zo nu en dan op om zich terug te trekken in de rookkamer. Hierbij wisselde zij hun wollen jasje voor één van velours omdat dit de geur van sigaren niet opneemt. Terug aan tafel was er voor de dames dus niks van de rook te ruiken. En dat is de kracht van black tie; charme en hoffelijkheid.

Als dame kun je bij de dresscode kiezen tussen een lange avondjurk of een cocktailjurk (als je een daggast bent liever een avondjurk). Je kunt je jurk combineren met een jasje of tasje. Goede stoffen zijn tule, satijn, fluweel, kant en pailletten. Als je wilt, kun je ook handschoenen aan. Wat zeker niet mag ontbreken zijn mooie sieraden en mooie hoge hakken. Laarzen zijn een no go.

De mannen worden verwacht in een zwarte of donkerblauwe smoking met wit overhemd en zwarte lakleren schoenen. Het jasje heeft het liefst 1 knoopsgat en je draagt geen riem.

Dresscode ideeën voor de gasten

White tie

White tie is strenger dan black tie. Het is zelfs het strengste bruilofts- kledingvoorschrift. Dames dragen een avondjurk die tot op de grond komt. Een stijlvol decolleté is een must, net zoals handschoenen tot aan de elleboog. Je sieraden mogen niet te opzichtig zijn.

Mannen worden verwacht in rokkostuum, met zwarte lakleren schoenen. Je mag een hoed dragen, maar dit moet dan wel een hoge zijn. Een horloge kan echt niet. De tijd is immers niet belangrijk ;-).

Dresscode ideeën voor de gasten

Cocktail

Deze dresscode is voornamelijk gericht op vrouwen. Een kort sprankelend jurkje, met daaronder hoge hakken. Erbij kun je prachtige sieraden en een mooie clutch dragen. Je mag je haren losjes dragen, maar natuurlijk wel verzorgd. Als je, je niet prettig voelt in een cocktailjurkje kun je als alternatief gaan voor een mantelpakje op chique broekpak.

De heren dragen hierbij een donker pak of smoking. In tegenstelling tot de ladies; keep it simple.

Dresscode ideeën voor de gasten

Feestelijk

Feestelijk/ party- chic, zie je veel op bruiloften waar je een spetterend feest te wachten staat. Je outfit mag semi- formeel zijn, en in je eigen smaak. Je kunt de dresscode smart- casual een beetje als leidraad gebruiken. Voor dames is dit bijvoorbeeld een elegant jurkje met blazer. Voor heren een chino met colbert.

Dresscode ideeën voor de gasten

Smart casual

Deze kledingstijl zit tussen formeel en informeel in, wat het één van de moeilijkste dresscodes maakt. Houd de kernwoorden elegant, passend en modieus in gedachte. Dames kunnen gaan voor een mooie jurk, of een LBD (Little Black Dress). Erbij elegante sieraden en een mooie hak.

Heren kunnen bijvoorbeeld gaan voor een katoenen broek met stropdas.

Dresscode ideeën voor de gasten

Casual

Het keywoord bij deze dresscode is ‘comfy’. Je dus kunt gaan voor vrijetijdskleding. Houdt wel in gedachte dat een nette spijkerbroek nog steeds beter is dan één met gaten. Make sure you look modern and trendy :). Als vrouw hoef je niet perse een jurk aan maar kun je ook kiezen voor een mooie jumpsuit. Als man mag je, je stropdas en colbert thuislaten.

Dresscode ideeën voor de gasten

 

Over dit onderwerp heb ik veel research gedaan. Ik heb dit artikel mede kunnen schrijven dankzij ThePerfectWeddingDresscode.nl, Annebel Wouters en LXRY. Ik hoop dat het nuttig voor je was en dat je nu een goede keuze kunt maken qua dresscode voor jullie bruiloft. Of dat je als bruiloftsgast nu weet wat er van je wordt verwacht. Als je er niet uitkomt, stel dan even een vraag hieronder :).