Een Amerikaanse bruiloft

Hoe pakken de Amerikanen hun bruiloften aan?

Jaja, wij zijn Nederlanders, en geen Amerikanen. Maar, die Amerikanen hebben toch wel hele mooie huwelijken. Misschien toch maar even afkijken!

Als eerste moet wel vermeld worden dat waar wij gemiddeld 15.000 euro uitgeven aan onze bruiloft, de Amerikanen er wel 50.000 aan uitgeven! Maar, dat mag de inspiratiepret niet derven.

Als eerste ‘onze’ eerste ontmoeting. Traditioneel gezien komt de bruidegom zijn bruid bij haar ouders ophalen. En vervolgens word de bruid door haar vader tijdens de huwelijksceremonie weggegeven. Best gek eigenlijk, 2 keer zo’n moment. De Amerikanen (en ook de Engelsen) doen dit anders. Hier ziet de bruidegom zijn bruid pas voor het eerst als zij bij de huwelijksceremonie naar binnen stapt. Ontzettend mooi, waarom doen wij dit eigenlijk niet? Immers, ophalen bij de ouders is best ouderwets, aangezien ze daar waarschijnlijk allang niet meer woont.

En als we het dan toch over die eerste ontmoeting tijdens de huwelijksceremonie hebben. Ken je dat beeld uit de films? Waarbij eerst de de volwassen bruidsmeisjes en jonkers naar binnen komen, en als laatste de bruid? Wij hebben eigenlijk altijd kinderen als bruidsmeisjes en jonkers, super schattig, maaaar niet zo handig. Je moet voorbereidingen treffen voor hen (zodat ze niet verveeld raken etcetera), maar een hulp voor jullie zullen ze niet zijn. In plaats van kinderen volwassenen gebruiken is eigenlijk veel handiger (en leuker). Bovendien kunnen jullie zo je beste vrienden en vriendinnen een mooie plek geven op jullie bijzondere dag.

Wat draag je op een Amerikaanse bruiloft

Op een American wedding it’s all about the clothes. Waar bij ons Nederlanders het idee ‘doe aan waar je, je prettig bij voelt’ heerst, gaan de Amerikanen all the way. Niks geen simpele outfit maar een pak voor iedere heer (het liefst eigenlijk zelfs een smoking), en een prachtige jurk voor de dames. En dit, is ook echt wat jullie huwelijk naar het volgende level zal tillen!

Wat bij ons heel normaal is, is dat er dag en avond gasten zijn. Voor Amerikanen is dit een totaal onbekend fenomeen. Alle genodigden zijn er de hele dag bij, van begin tot eind. En ja, dat doet je rekening oplopen, maar het is ook wel weer super gezellig! Bovendien kun je, als je iedereen erbij houdt ook kiezen voor een goedkoper diner zoals een barbecue of een lopend buffet (hoewel de Amerikanen dat meestal niet doen).

Een Amerikaanse bruiloft

Waarom 1 kaart als het er ook 2 kunnen zijn

Nog even over ‘voor het huwelijk’ trouwens. Net zoals wij sturen de Amerikanen een uitnodigingskaart. Maar voor die kaart, sturen ze eerst nog een andere kaart. Namelijk de ‘save- the- date’ kaart. Deze kaart stuur je op zodra jullie een datum hebben geprikt. Zo zorg je ervoor dat iedereen deze dag vrij houd en! niemand anders dezelfde datum uitkiest om te trouwen. De echte trouwkaart komt net zoals bij ons 6 weken van te voren aan.

De bruidstaart

Net zoals wij, hebben ook de Amerikanen gelukkig een bruidstaart. Maaaar, het blijven Amerikanen, dus niet 1 taart, maar 2! De traditionele taart zoals wij hem kennen is een bruidstaart. En zij hebben daarnaast dus ook een taart voor de bruidegom, de groomscake. Deze is meestal donker van kleur, bijvoorbeeld chocoladesmaak en staat op een andere tafel dan de bruidstaart (daar mag immers niet de aandacht van worden afgeleid). Hij word ook niet altijd op hetzelfde moment geserveerd.

De decoratie

Nog iets waar wij echt iets van kunnen leren; de decoratie. Waar wij een zaal meestal gewoon in gebruik nemen zoals die is, word deze op Amerikaanse bruiloften eerst tot in de puntjes gedecoreerd. Bloemen, slingers enzovoorts, vaak met een bepaald thema. Prachtig!

Een Amerikaanse bruiloft

Rehearsal diner

En hoe weet je zeker dat alles goed zal gaan op de bruiloft? Juist ja, oefenen! Een rehearsal diner dus. Een dag voor de echte bruiloft word de bruiloft met alle belangrijke mensen geoefend zodat iedereen precies waar hij moet staan etcetera. De avond voor de bruiloft is er ook nog een rehearsal diner. Hierop is natuurlijk het bruidspaar aanwezig, en de belangrijke gasten die ook bij het oefenen waren. Daarnaast kunnen gasten die van ver komen ook al uitgenodigd worden. Het doel van dit diner is, dat iedereen die elkaar nog niet kent elkaar kan ontmoeten, en zodat het bruidspaar een mogelijkheid heeft om iedereen te bedanken.

De openingsdans

Helemaal ingeburgerd over inmiddels de gehele wereld is de openingsdans van het bruidspaar. Daarnaast hebben de Amerikanen ook nog een andere traditie, de vader- dochter dans. Hiermee creëer je ook nog een prachtig en intiem moment tussen jou en je vader.

Het huwelijksbedankje

Ook steeds bekender in Nederland, en overgewaaid uit Amerika; het huwelijksbedankje. Op Amerikaanse bruiloften is het heel normaal om aan het einde van de avond een cadeautje aan de gasten mee te geven. Heel leuk, zo’n herinnering voor de bruiloftsgasten aan jullie grote dag!

Een Amerikaanse bruiloft

 

De bovenstaande tradities zijn met een beetje creativiteit zonder het gigantische Amerikaanse kostenplaatje best toe te passen op onze Nederlandse huwelijken, voor een mooie extra dimensie die onze speciale dag, nog specialer zal maken.