bruiloftsverzekering

Op de koop van je huis na, is je bruiloft waarschijnlijk je duurste ‘aankoop’ ooit. Er komt ontzettend veel bij kijken, en de kosten lopen snel op. Je wilt er waarschijnlijk niet aan denken, maar wat nu als de bruiloft dan ineens niet door kan gaan. Je kunt ziek worden, een dierbaar familielid kan overlijden, of er is een andere reden waarom je noodgedwongen de bruiloft moet cancelen. Dan kan dit al snel aardig in de papieren lopen. Ook als diensten niet de volledige prijs aan je doorberekenen, kost het al snel behoorlijk wat. Zij hebben immers een datum vrijgehouden, en dus gederfde inkomsten. En er kunnen ook al inkopen voor jullie zijn gedaan, die toch voldaan moeten worden. Het verzekeren van je bruiloft is dus absoluut iets om over na te denken.

Wat houd een bruiloftsverzekering precies in?

Een bruiloftsverzekering is eigenlijk een evenementenverzekering. Net zoals bij je zorgverzekering kun je kiezen voor een basispakket, en extra opties. Het verschilt natuurlijk altijd iets per verzekering wat er precies in het basispakket valt, maar onderstaande is een beetje gemiddeld;

1. Annuleringskosten in geval van ziekte of overlijden van een genodigde.

2. Annuleringskosten in geval van faillissement van de catering/ horeca.

3. Annuleringskosten in het geval van extreem weer (uitgangspunt voor extreem weer is wanneer het openbaar vervoer word stilgelegd).

4. Schade aan de kleding van de bruid, bruidegom of bruidskinderen.

5. Kosten voor het inhuren van een vervangende band, als de jouwe moet afzeggen in verband met ongeval of ziekte.

6. Schade aan de huwelijkscadeaus tot en met de dag na de bruiloft (meestal wel een maximaal bedrag).

Naast deze basis, kun je de verzekering ook nog uitbreiden. Denk hierbij aan;

7. Dekking van het bruidspaar en de gasten in geval van medische kosten of schade aan bezittingen.

8. Annulering van de huwelijksreis.

Zoals bij alle soorten verzekeringen, zijn er ook bij deze dingen uitgesloten. Hieronder vallen onder andere:

9. De bruid of bruidegom die niet op komt dagen.

10. Overspel.

De verzekering is dus echt bedoeld voor zaken waar jij als bruidspaar niks aan kunt doen.

Wat kost een bruiloftsverzekering?

In de meeste gevallen betaal je een eenmalige premie, die tussen de 1,2 en 3 procent van het totaalbedrag ligt. Als de bruiloft dus 15.000 euro kost, betaal je ongeveer 200 euro aan de verzekering. Als je besluit om een verzekering af te sluiten, moet je wel even controleren of de assurantiebelasting al in het bedrag is meegenomen. Dat is toch 21%.

De voordelen van een bruiloftsverzekering

Als er onverhoopt iets gebeurd waardoor de bruiloft ineens op losse schroeven komt te staan, heb je gelijk een hoop stress. Het is heel fijn als financiële stress hier dan niet bij zit. Je hoeft dan ook niet te besluiten om je bruiloft door te laten gaan, vanwege financiële redenen als je eigenlijk liever verplaatst. Als je bruiloft 15.000 euro kost, en bij annulatie moet 1/4 alsnog worden betaald, dan is dit toch 3750 euro. Best een aardig bedrag.

De nadelen van een bruiloftsverzekering

Een duidelijk nadeel zijn natuurlijk de kosten. Je betaald een hoop geld voor de bruiloft, en dan komt dit er ook nog bij. Hoe groot is immers de kans dat het fout gaat? Daar komt nog bij dat je er met de verzekering alleen niet altijd bent. In sommige gevallen komt er namelijk ook nog een eigen risico bij.

Zoals bij iedere verzekering bestaat er ook bij deze het risico dat, net dat ene dingetje wat fout gaat, niet binnen de dekking valt. Niet alles valt hier immers onder. De bezittingen van de bruiloftsgasten kun je bijvoorbeeld verzekeren. De bezittingen van de locaties niet. Als 1 van de gasten dus iets stuk maakt, zal dit alsnog door jullie zelf (of de gast natuurlijk) moeten worden vergoed.

Ook iets om even goed uit te zoeken is, hoeveel je precies moet betalen bij je afgenomen diensten als je moet cancelen. Misschien zijn de bedragen heel schappelijk, en dan kun je overwegen om dit ‘risico’ te nemen.

 

Stof tot nadenken dus. Ik hoor graag wat jullie uiteindelijk hebben gedaan.