Ik heb al twee artikelen geschreven over hoe de aanloop naar de bruiloft van Niels en Amanda voor ons als ceremoniemeesters is verlopen;

Inmiddels is het zover. De bruiloft! Hoe dit voor ons is verlopen lees je hier!

Last day before the wedding

De laatste ochtend voor de bruiloft begon voor mij en Tsambiko niet goed. Tsambiko werd wakker met enorme rugpijn en kon amper lopen! We hebben direct de fysio gebeld en konden gelukkig snel terecht. Onderweg ernaartoe in de auto begonnen we al met het verzinnen van allerlei plannen hoe we het op zouden lossen als hij er de volgende dag nog zo bijliep. We hadden beide een druk schema met allerlei dingen die moesten gebeuren en konden een man minder ons eigenlijk niet veroorloven.

Bij de fysiotherapeut bleek dat zijn rug vast zat en werd hij uitgebreid behandeld. Na de behandeling liep hij al iets beter en de fysiotherapeut had goede hoop dat het later op de dag nog beter zou gaan. Ook kon hij de volgende ochtend voor de opening van de praktijk nog een keer terecht zodat hij optimaal zou zijn op de bruiloft en niet te laat met de dag zou beginnen. Super fijn!

Na eerst even rustig op de bank te zijn bijgekomen ging het in de middag inderdaad al beter en konden we langs de trouwlocaties om de verschillende spullen er alvast af te gooien. Als je dit de dag voor de bruiloft al kunt doen (en er zelf ook tijd voor hebt) dan raad ik je zeker aan om hier gebruik van te maken. Op de bruiloft zelf zul je het al druk genoeg hebben dus alles wat je van te voren kunt doen is mooi meegenomen.

The sleeping arrangements

Amanda sliep in hun huis samen met haar moeder en zussen en dit betekende natuurlijk dat Niels ergens anders heen moest. Omdat zijn ouders in de kop van Noord- Holland wonen waren zij geen optie en dus sliep hij samen met zijn broertje en beste vriend bij ons thuis. Je raadt natuurlijk al dat dit betekende dat ik het huis moest verlaten om er een mannenhuis van te kunnen maken. Ik heb daarom bij mijn ouders geslapen.

De mannen avond startte uiteraard met bier, maar ze hebben zich ingehouden en zijn op tijd naar bed gegaan. Ook ik ben bij mijn ouders op tijd gaan slapen. Best vreemd om na al die jaren ineens weer in je ouderlijk huis te liggen.

De dag van de bruiloft!

De volgende ochtend had ik afgesproken met mijn nichtje Sandra. Zij is kapper en deed mijn haren. Erna ben ik vertrokken naar Amanda, haar moeder en zussen. Zij waren ook bij de kapper geweest en intussen bezig met zichzelf aankleden. Ook Niels was hiermee (bij ons thuis) gestart. Hij kwam echter tot de conclusie dat hij zijn manchetknopen thuis was vergeten, dus die is Tsambiko snel gaan ophalen. Gelukkig wonen wij nog geen tien minuten bij elkaar vandaan. Voor dit soort ceremoniemeester klusjes die onverwachts ineens naar voren komen is het fijn als je allebei een auto tot je beschikking hebt.

Bij de voorbereidingen hadden Tsambiko en ik tevens ook onze eerste taak. Gedurende de dag zouden er van alle onderdelen poloroidfoto’s gemaakt worden. Ik heb die gemaakt van de voorbereidingen bij Amanda en Tsambiko bij die van Niels.

Ceremoniemeester

Ceremoniemeester

 

De eerste ontmoeting van het bruidspaar

Niels en Amanda zouden elkaar voor het eerst ontmoeten aan de kade bij hun feestlocatie. Ze hadden een boot gehuurd en Niels zou hiermee komen aanvaren. Omdat Niels en Amanda elkaar voor dit moment natuurlijk niet mochten zien moest er even goed worden afgestemd wie er wanneer aankwam. Eerst kwam Niels aan en stapte op de boot. Toen zij de hoek om waren gevaren kon ook Amanda aankomen.

De aankomst van Niels was fantastisch om te zien. Hij kwam aangevaren en Amanda kon niet wachten om hem in zijn armen te sluiten!

 

Ceremoniemeester

Ceremoniemeester

De bruidsfoto’s

Na de eerste ontmoeting en alle begroetingen (de ouders, broers/ zussen en beste vrienden van Amanda en Niels waren er ook al) zijn we begonnen met het maken van de familiefoto’s. Hiervoor hadden Niels en Amanda van te voren al een lijstje gemaakt zodat er niks werd vergeten.

Ceremoniemeester

Er na scheiden de wegen van Tsambiko en mij zich even. Tsambiko bleef bij de gasten en ik ben met Niels, Amanda en de bruidsfotografe op de boot gestapt voor de bruidsreportage. Voor mij een leuk en ontspannen moment van de dag. Voor Tsambiko een druk moment met allerlei dingen die moesten worden voorbereid en punten die moesten worden gecheckt. Samen met de vrouwelijke gasten heeft hij de feestlocatie versierd en daarna is hij alvast vertrokken naar de huwelijkslocatie om ook hier allerhande dingen te checken. Of de zangeres aanwezig is, de taarten zijn geleverd enzovoorts.

Ceremoniemeester

Ondertussen versierde Iris en Jasper (ook vrienden van Niels en Amanda) de huwelijkslocatie. Samen met de locatie werden alle stoelen goed gezet, de naamkaartjes opgehangen, het prieel dat zij samen met het bruidspaar hebben gemaakt neergezet enzovoorts. Tsambiko en ik hadden dit nooit allemaal alleen kunnen doen dus het was super fijn dat we ook van te voren dingen uit handen hebben kunnen geven en er op de bruiloft niet meer naar om hebben hoeven kijken.

Ceremoniemeester

De huwelijksceremonie

Toen de bruidsreportage er bijna op zat verzamelde alle daggasten zich bij de huwelijkslocatie. Hier zouden Niels en Amanda aan komen varen. Om de hoek zijn ik en de bruidsfotografe eerst uitgestapt en alvast vooruit gelopen. Zo konden wij de aankomst ook zien en vastleggen.

Om 13.45 kwamen Niels en Amanda aan en om 14.00 startte de huwelijksceremonie. Er was dus weinig tijd voor het bruidspaar om iedereen gedag te zeggen en om iedereen daarna op zijn plek te krijgen. Tsambiko en ik wisten dit van te voren en daarom hadden wij enkele van onze vrienden al geïnstrueerd om niet te treuzelen en het voortouw te nemen naar de ceremonie zaal zodat iedereen snel zou volgen. In dit kwartiertje heb ik ook de poloroidcamera overgedragen aan één van de andere gasten zodat hij de rest van de dag de foto’s kon maken (dit hadden we van te voren natuurlijk met hem afgesproken).

Ceremoniemeester

Als verrassing had Amanda geregeld dat hun kleine neefje en nichtje voor haar en haar vader zouden opkomen met tekstborden in hun handen. Niels wist hier niks van dus zij moesten ergens ongezien met hun vader staan wachten totdat Niels voorbij was. Erg lastig met twee kleine bewegelijke kinderen in een kleine ruimte. Dit is dus helaas ook niet helemaal gelukt. Niels heeft zijn zwager met de kinderen zien staan (de borden niet). Achteraf zij hij echter dat hij op dat moment zenuwachtig was en met zijn hoofd al bij de huwelijksceremonie. Hij vond het helemaal niet vreemd dat zij daar stonden (in plaats van te zitten in de trouwzaal) en heeft er geen moment bij stilgestaan dat dit iets te betekenen kon hebben haha.

Ceremoniemeester

De borrel

Ook na de huwelijksceremonie was het tijdschema strak, en omdat de ceremonie 15 minuten was uitgelopen nog strakker! Eerst had iedereen natuurlijk de mogelijkheid om het bruidspaar te feliciteren en daarna instrueerde wij iedereen vriendelijk (om toch een beetje snel) op de aangewezen locatie klaar te gaan staan voor de groepsfoto. Er na was er een proost en natuurlijk taart. Niels en Amanda hadden niet gekozen voor een bruidstaart maar voor een leuke taartentafel. 1 van de cadeaus van Tsambiko en mij aan het bruidspaar was een gegraveerde taartschep van IItala die zij gelijk konden gebruiken om de taart op te scheppen.

Ceremoniemeester

Met de boot!

Als verrassing voor de bruidsgasten meerdere er ondertussen een boot aan waarmee we zouden gaan varen. De trouwlocatie had hapjes voorbereid die zij snel voor ons aan boord brachten. Tsambiko en ik hebben de gasten daarna medegedeeld dat we de boot op zouden gaan en iedereen gevraagd richting de kade te gaan. Een druk moment omdat iedereen nog even naar het toilet wilt en de jassen moet pakken.

Er waren ook enkele gasten die een stukje zouden doen. Dit hadden wij op de boot gepland (wat zij natuurlijk niet wisten, alleen maar dat het s’middags zou gaan plaatsvinden) maar zij hadden nog niet alle materialen voor hun stukje bij zich. Dit hadden zij in de auto liggen (die +- 200 meter verderop stond omdat daar de parkeergelegenheid was) omdat zij in de veronderstelling waren nog alle tijd te hebben om dit te halen. Gelukkig is dit wel goed gekomen en zijn zij een stukje verder op de boot gestapt.

Naast alle stukjes van de gasten hadden Niels en Amanda ook een quiz voorbereid. Iedereen maakte teams en zij waren de spelleiders. Alle vragen gingen uiteraard over het bruidspaar. Voor degene met de meeste goede antwoorden hadden zij een leuke prijs. Dit was het enige stukje die dag waarvan Tsambiko en ik niet op de hoogte waren zodat ook wij hieraan mee konden doen. Alleen doordat we bij de huwelijksceremonie een kwartier waren uitgelopen zaten we nu een kwartier korter op de boot met als gevolg dat de quiz wel kon worden gespeeld maar er geen tijd meer was voor de uitslag. Geen probleem dachten wij, doen we dat gewoon tijdens het diner…. Toch!?!

Ceremoniemeester

 

Tsja… Dat ging dus niet helemaal goed.. Wat er mis ging lees je in mijn volgende artikel!