ervaringen ceremoniemeester

 

Gevraagd worden als ceremoniemeester vond ik een hele eer. Als bruidsfotograaf heb ik al veel mooie bruiloften mogen meemaken maar op 22 april 2016 was het voor mij als ceremoniemeester de eerste keer.

Goede vrienden van ons (Niels & Amanda) traden in het huwelijksbootje, en hadden mij en mijn vriend Tsambiko gevraagd als feestmeesters. Een taak die wij natuurlijk graag op ons namen!

Nog geen week geleden heb ik een groot artikel over de taken van de ceremoniemeester op mijn blog schreven. Om jou te laten zien wat ik heb meegemaakt heb ik een serie artikelen gemaakt. Vandaag het eerste deel:  “de voorbereidingen als ceremoniemeester”.

Onze taken bij de voorbereidingen

Nadat wij als ceremoniemeesters waren gevraagd hebben we een afspraak ingepland voor de eerste besprekingen. Onze eerste afspraak was +- 4 maanden voor de bruiloft. Niels en Amanda hadden toen al een vrij duidelijke dagplanning in hun hoofd zitten, waar we met zijn viertjes mee verder konden. Goed voorbereid als Niels en Amanda waren hebben zij ons gevraagd om het volgende te doen;

  • Het maken van een mooie enveloppendoos.
  • Het bedenken van een leuk gastenboek.
  • Het maken van een leuk polaroidbord*.
  • Het bedenken van ‘iets’ leuks voor de tafelschikking en wissel.

*Gedurende de dag zouden er van alle mooie en belangrijke momenten polaroidfoto’s gemaakt worden. Niels en Amanda hebben ons gevraagd om hiervoor een mooie bord te maken waar deze op konden. Dit bord werd tijdens het feest neergezet, zodat ook de avondgasten konden zien wat we overdag hadden gedaan.

Super leuk natuurlijk dat we deze taken kregen en hier iets leuks voor mochten bedenken. Wat we zouden bedenken, zou voor Niels en Amanda tot op de bruiloft een verrassing blijven.

Contactpersonen

Speciaal voor de bruiloft hebben we ook een mailadres aangemaakt. Dit mailadres hebben Niels en Amanda ook vermeldt op de trouwkaart. Wij hadden hiervoor de inloggegevens, en checkte dagelijks de mail.

Nadat iedereen de trouwkaart had ontvangen, hebben wij er ook een mail uitgestuurd naar alle bruiloftsgasten met hierin verdere informatie. De gasten hebben de trouwkaart begin maart ontvangen, en +- 1 week later hebben wij de gasten het volgende gemaild:

  • Onze telefoonnummers.
  • Parkeerinformatie.
  • Een iets uitgebreidere planning met waar de gasten precies worden verwacht.
  • De vraag of er gasten zijn die en stukje willen doen of speech willen geven.
  • Cadeautips.
  • De vraag of wij ergens rekening mee moeten houden (zoals voedsel allergieën).
  • Informatie over een cadeau dat we gezamenlijk gaan geven (hierover in mijn volgende blog meer).

En natuurlijk ook de vraag of de gasten erbij kunnen zijn.

Deze mail bleek best belangrijk, omdat er ook iemand was die de trouwkaart helemaal niet ontvangen had. Op een trouwkaart is er ook niet veel ruimte om specifieke informatie over het parkeren en dergelijke te vermelden. Vooral voor mensen die niet uit de buurt komen, is dit handig om te weten.

Ons takenoverzicht

Wij mochten meerdere dingen bedenken en in elkaar knutselen. Daarnaast waren we contactpersonen voor de gasten gedurende de aanloop naar de bruiloft. Niels en Amanda onderhielden zelf het contact met hun trouwdiensten. Dit contact hebben wij (grotendeels) overgenomen in de laatste week voor de bruiloft.

Het draaiboek voor de bruiloft hebben Niels en Amanda in eerste instantie zelf gemaakt. Omdat er natuurlijk ook nog informatie inkwam die zij niet mochten weten (zoals de stukjes en speeches), hebben wij hem daarna overgenomen en compleet gemaakt.

 

Dit was mijn eerste artikel over mijn ervaringen als ceremoniemeester. Binnenkort komt het volgende deel online waarin ik jullie vertel wat voor leuke dingen wij allemaal hebben bedacht, en hoe de uitvoering daarvan verliep :).