Met een draaiboek krijg je een goed overzicht van je bruiloft en zal je minder snel in tijdsnood komen. Weet je het allemaal nog niet, met een draaiboek krijg je inzicht in hoeveel tijd alles kost en waar je rekening mee moet houden.

Je zult er al snel achter komen dat je bij het organiseren van een bruiloft hulp nodig hebt. Hiervoor kun je mensen vragen als ceremoniemeester. Zij helpen je bij de voorbereidingen, en op de bruiloft zelf. Ideaal is twee ceremoniemeesters. één om bij jullie te blijven, en één voor de bruiloftsgasten. Teamwork is dus key :).

Als je weet wat er allemaal gaat gebeuren op de bruiloft, ga je dit onder elkaar zetten en er tijden aan verbinden. Vraag hierbij ook hulp aan de betrokken bruiloftsdiensten zoals de visagiste en de trouwambtenaar. Zij hakken dagelijks met dit bijltje en zullen het je precies weten te vertellen.

Als je weet wat er wanneer gaat plaatsvinden, maak je ook nog een lijstje met wat je hierbij allemaal nodig hebt. Denk hierbij aan trouwringen en ringkussen bij de huwelijksceremonie enzovoorts.

Omdat er veel informatie in het draaiboek komt, kun je ervoor kiezen om voor iedereen een eigen draaiboek te maken, of om iedereen zijn eigen kleur te geven, zodat ze in 1 opslag weten waar ze naar moeten kijken.

Hoe plan je de voorbereidingen in de ochtend van de bruiloft?

 

Het begint meestal allemaal bij de bruid thuis (of bij haar ouders natuurlijk). De meeste bruiden kiezen ervoor om de visagie en haarstyling thuis te laten komen, zodat ze niet zelf ergens naartoe hoeven. Wel zo relaxed. Het kan handig zijn om hier 1 persoon voor in te huren die het beide kan. Hoelang ze hier precies mee bezig zijn, hangt natuurlijk af van je wensen en van hoe lang je haren zijn. Lang haar dat helemaal opgestoken moet worden, heeft meer tijd nodig dan een kort kapsel. Om veilig te zitten, raden we je aan om 2 uur te berekenen hiervoor. Op die manier kan de visagiste rustig beginnen, kun je nog even overleggen, en hoef je niet te haasten als er iets onverwachts tussenkomt. Hier begint jou trouwdag, en het moet natuurlijk helemaal zen zijn.

Nadat je kapsel en make up af zijn, ben je natuurlijk nog niet klaar. Nu moet je, je trouwjurk aan aantrekken! Ook hier hangt het weer van de jurk af hoelang dit precies duurt. Een bruidsjurk die ingeregen moet worden kost meer tijd dan een rits. We raden je aan om hier in totaal (met panties, sieraden, enzovoorts erbij) een half uur voor te berekenen.

Naast de voorbereidingen voor jou, moet er natuurlijk nog meer gebeuren. Ontbijten bijvoorbeeld. Leuk om dit te doen samen met de mensen die er nog meer zijn! Reken hiervoor een half uur, exclusief de voorbereidingen, die jij natuurlijk niet voor je rekening neemt ;-).

En hebben jullie versieringen zoals een ballonnen boog? Het is verstandig om dit allemaal zo veel mogelijk van te voren voor te bereiden zodat je familie/ de ceremoniemeesters hier op de dag zelf zo weinig tijd als mogelijk aan kwijt zijn. Jij als bruid houd je hier op de bruiloft natuurlijk niet meer mee bezig. Ballonnen kun je beter niet te vroeg buiten hangen, zeker niet met wind en regen.

Als de visagiste niet alleen jou, maar bijvoorbeeld ook je moeder en zusjes onder handen neemt moet je hier ook rekening mee in de bruiloftsplanning. Dit kan het beste na jou gebeuren, maar bekijk wel even hoe laat zij klaar moeten staan.

En dan is er natuurlijk nog de planning van de bruidegom. Hij heeft het gelukkig voor hem een stuk makkelijker dan jij! Maar ook bij hem moet wel wat gebeuren. Namelijk het volgende; kapsel doen (bij de kapper?), aankleden, bruidsboeket en corsages ophalen, de trouwauto ophalen en natuurlijk de reistijd naar jou toe.

Je ziet al, bij een bruiloftsplanning maken komt een hoop kijken. Je draaiboek moet bestaan uit meerdere planningen voor verschillende personen die naast elkaar lopen. Hieronder staat een voorbeeld voor de voorbereidingen:

07.00

Bruid: Haar en visagie.

Bruidegom: Naar de kapper, bloemen halen, trouwauto ophalen, aankleden.

Ceremoniemeester 1: Laatste voorbereidingen voor de versieringen, ontbijt voorbereiden bij de bruid.

Ceremoniemeester 2: Ontbijt voorbereiden bij bruidegom, bruidegom bijstaan.

09.00

Bruid: Ontbijten.

Bruidegom: Ontbijten.

Ceremoniemeester 1: Ontbijten.

Ceremoniemeester 2: Ontbijten.

Overige aanwezigen: Ontbijten.

09.30

Bruid: Aankleden.

Moeder en zusjes:Helpen bij het aankleden van de bruid.

Bruidegom: Reistijd naar de bruid.

Daarbij ook nog een lijstje met de benodigdheden:

Bruid: Badjas, trouwjurk, bruidsschoenen, sieraden, body lotion, geld voor de visagiste.

Bruidegom: Trouwpak, trouwschoenen, sokken, geld voor het betalen van de kapper en de bloemen, rijbewijs.

Ceremoniemeester 1: Ontbijt, versieringen + benodigdheden (schaar, plakband enzovoorts).

Ceremoniemeester 2: Ontbijt.

Hoe plan je de eerste ontmoeting van het bruidspaar?

 

Bedenk van te voren hoe je jullie eerste ontmoeting voor je ziet, zodat je daar op de trouwdag zelf niet meer over hoeft na te denken. Als je wilt dat de familie hierbij is, moeten deze van te voren naar de juiste plaats worden begeleid. Als je wilt dat ze er nog niet bij zijn, moeten ze ergens staan waar jullie ze nog niet zien. De ontmoeting zelf gaat (ondanks dat het zo’n prachtig moment is) heel snel. 10 minuten en hup, jullie kunnen gaan!

10.00

Bruid: Op de juiste plaats gaan staan.

Ceremoniemeester 1: Aanwezigen naar de juiste plaats begeleiden voor het ophalen van de bruid.

10.05

Bruidegom: De bruid ophalen.

10.10

Bruid en bruidegom: De rest van de aanwezigen begroeten.

Het bovenstaande is bij bijna alle bruiloften ongeveer hetzelfde. Hierna, deelt iedereen het op zijn eigen manier in. We gaan hieronder verder met de meestvoorkomende bruiloftsplanning, maar je kunt de tijdsvakken natuurlijk ook op een andere manier onder elkaar zetten :).

Hoe plan je de bruidsreportage?

 

Jullie hebben van te voren bedacht waar jullie de foto’s willen gaan maken, en gaan daar nu naartoe. Het is handig om hiervoor 1 van de ceremoniemeesters mee te nemen zodat die je kan helpen met je bruidsjurk. Eventuele accessoires mee kan nemen en de tijd in de gaten kan houden.

Jullie zijn nog niet getrouwd, maar neem ook de trouwringen liefst mee, zodat die ook op de bruidsfoto’s komen. Het kan ook zijn dat jullie niet 1, maar meerdere fotolocaties hebben. Met het foto’s maken (exclusief de reistijd) zijn jullie anderhalf uur bezig. Houdt er met de reistijd rekening mee dat in en uit de trouwauto gaan met je trouwjurk meer tijd kost. Ook het reizen zelf kan langer duren als je bijvoorbeeld een oude trouwauto hebt, die niet zo snel meer gaat. Kan de ceremoniemeester met jullie meerijden of komt die mee met eigen vervoer?

Terwijl jullie bezig zijn met het maken van de bruidsreportage, moeten ook de bruiloftsgasten bezig gehouden worden. Het kan zijn dat zij nog in de haar en make up gaan, maar ze kunnen ook gezellig met elkaar koffie en gebak nuttigen, of misschien gaan ze wel voor jullie de volgende bruiloftslocaties versieren…

10.15

Bruid en bruidegom: Vertrek naar bruidsreportage.

Ceremoniemeester 1: Vertrek naar bruidsreportage.

Ceremoniemeester 2: Gebak en koffie serveren.

10.30

Bruid en bruidegom: Bruidsreportage.

Ceremoniemeester 1: Ondersteuning bruidspaar bij de bruidsreportage.

Ceremoniemeester 2: Volgende trouwlocaties versieren, lunch voorbereiden.

Overige aanwezigen: Haar en make up, koffie en gebak, versieren volgende locaties.

De benodigdheden:

Bruid: Een jas of sjaal als het koud is, andere schoenen als het veel lopen is, make up.

Bruidegom: Een sjaal als het koud is.

Ceremoniemeester 1: De trouwringen, een kleed zodat het bruidspaar kan zitten voor foto’s, accessoires voor de bruidsreportage, eventueel parkeergeld.

Ceremoniemeester 2: Koffie en gebak, versieringen + benodigdheden.

Hoe plan je de lunch op de bruiloft?

 

Ja, na al die bruidsfoto’s zullen jullie wel honger hebben, en ook de gasten kunnen vast wel iets eten. Je kunt ervoor kiezen om op locatie te gaan lunchen, maar dit kan natuurlijk ook in intieme kring thuis. Wat jullie prettig vinden! Bereken er ongeveer een uur voor.

12.00

Bruid en bruidegom: Vertrek naar de lunch.

Ceremoniemeester 1: Vertrek naar de lunch.

Ceremoniemeester 2: Vertrek naar de lunch.

12.15

Bruid en bruidegom: Lunch.

Ceremoniemeesters: Lunch.

Overige aanwezigen: Lunch.

Hoe plan je de huwelijksceremonie?

 

Huwelijksceremonies op het stadhuis zijn vaak strak gepland. Zeker in het voorjaar, de zomer en het najaar is het, het ene bruidspaar na het andere. Je moet dus op tijd zijn. Maar ook weer niet te vroeg, want dan sta je te wachten omdat het vorige bruidspaar er nog is. Veel stadhuizen bevinden zich midden van het centrum, en daarom moet je van te voren goed uitzoeken hoe het zit met parkeren. Veel stadhuizen geven gelukkig wel parkeervergunningen, dus kijk hoeveel dit er zijn. Heb je meer gasten? Dan zullen zij bijvoorbeeld naar een parkeergarage moeten. Zoek alvast uit naar welke, en hoeveel tijd dit ze allemaal gaat kosten. Het is namelijk wel leuk als alle bruiloftsgasten klaarstaan bij het stadhuis als jullie aankomen.

Ook de ceremoniemeesters moeten weer aan de bak. Als zij telefoonnummers uitwisselen met jullie chauffeur kunnen ze bellen als iedereen klaar staat op het stadhuis. De ceremoniemeesters hebben ook de verantwoordelijkheid voor de trouwringen, het ringkussen, de stoelen indeling op het stadhuis (wie zit waar) en de muziek.

Na de huwelijksceremonie is het tijd voor de felicitaties, en als de ceremoniemeesters als 1 van de eersten gaan kunnen zij daarna de bruiloftsgasten naar buiten begeleiden en klaarzetten in een erehaag. Nadat het bruidspaar hier doorheen is gekomen, is het tijd voor de familiefoto’s. Het is handig om hiervoor alvast een lijstje te maken, zodat de ceremoniemeesters kunnen afroepen wie er wanneer aan de beurt zijn.

13.15

Bruiloftsgasten: Vertrek naar stadhuis.

Ceremoniemeesters: Vertrek naar stadhuis.

13.30

Bruid en bruidegom: Vertrek naar stadhuis.

13.45

Bruiloftsgasten: Staan klaar voor het stadhuis.

Bruid en bruidegom: Aankomst stadhuis.

13.50

Bruid en bruidegom Word apart genomen door de trouwambtenaar.

Ceremoniemeesters: De muziek aan de bode geven, de bode helpen met de bruiloftsgasten op de juiste zitplaatsen krijgen. de trouwringen aan het ringkussentje binden en deze klaarleggen.

14.00

Iedereen: De huwelijksceremonie.

14.30

Iedereen: Felicitaties.

14.50

Ceremoniemeesters: Alle bruiloftsgasten naar buiten begeleiden en klaarzetten in een erehaag, eventuele bellenblaaso.i.d. uitdelen, bruidspaar seintje geven dat iedereen klaar staat.

15.00

Bruid en bruidegom: Familiefoto’s maken.

Bruiloftsgasten: Familiefoto’s maken.

Ceremoniemeesters:Ondersteuning bruidsfotograafbij het maken van de familiefoto’s.

De benodigdheden:

Bruid: Zakdoekjes, geloften.

Bruidegom: Zakdoekjes, geloften.

Ceremoniemeesters: Telefoonnummer chauffeur trouwauto, parkeer ontheffingen, indeling trouwzaal, naambordjes, trouwringen, ringkussen, muziek, bellenblaas o.i.d, lijst van met wie het bruidspaar op de foto wilt.

Hoe plan je de kerkelijke inzegening?

 

Nadat het huwelijk op het stadhuis gesloten is, kunnen jullie naar de kerk. Ook hier is het slim om van te voren uit te zoeken hoe het zit met de parkeermogelijkheden. Overleg ook met de dominee hoever van te voren jullie aanwezig moeten zijn. Gemiddeld is 20 minuten.

15.30

Iedereen: Vertrek naar de kerk.

15.55

Ceremoniemeesters: Uitdelen liturgieen, gasten naar de juiste plaatsen wijzen.

Bruid en bruidegom: Word apart genomen door de dominee.

16.15

Iedereen: De kerkelijke inzegening.

17.30

Iedereen: Felicitaties.

Benodigheden:

Bruid: Zakdoekjes, muntgeld voor de collecte.

Bruidegom: Zakdoekjes, muntgeld voor de collecte.

Ceremoniemeesters: De trouwringen, ringkussen, muntgeld voor de collecte, de liturgieën.

Hoe plan je het diner op de bruiloft?

 

Ja! Jullie zijn nu helemaal 100% getrouwd. Tijd om lekker te gaan eten. Als het goed is, staat alles bij de volgende trouwlocatie helemaal klaar, en kunnen jullie zo aanschuiven. Als er vanuit de trouwlocatie vragen zijn, worden deze beantwoord door de ceremoniemeesters en zij hebben ook de eventuele speeches tussen de gangen door ingepland. De bruidstaart is natuurlijk een heerlijk toetje.

17.30

Iedereen: Reistijd naar het diner.

18.00

Iedereen: Diner (met eventuele speeches tussen de gangen).

19.30

Bruid en bruidegom: Aansnijden van de bruidstaart.

19.40

Iedereen: Eten van de bruidstaart, koffie en thee.

Benodigdheden:

Bruid: Schort o.i.d, make up, deodorant.

Bruidegom: Deodorant.

Hoe plan je het bruiloftsfeest?

 

Nadat de bruidstaart op is, en iedereen een lekker kopje koffie heeft gedronken, is het tijd om te verplaatsen naar de feestzaal. De avondgasten kunnen nu aankomen. Als bruidspaar is het nu wel lekker om je even terug te trekken en ook alles weer even recht te trekken.

Op bruiloften komen alle gasten over het algemeen op tijd, en je kunt er vanuit gaan, dat als mensen vanaf 20.00 welkom zijn, iedereen om 20.30 wel binnen is. Het moment voor jullie om op te komen! Als je geen zin hebt in een rijtje voor de felicitaties, kun je het beste gelijk de openingsdans doen en het bruiloftsfeest openen. Daarna kun je tussendoor informeel alle felicitaties in ontvangst nemen.

De ceremoniemeesters hebben gedurende de avond wellicht nog stukjes van de bruiloftsgasten ingepland, maar dat merken jullie natuurlijk vanzelf. Het is mooi als alle bruiloftsgasten jullie aan het einde van de avond uitzwaaien. De ceremoniemeesters hebben de taak om dit te regelen. Misschien staat iedereen jullie buiten in een erehaag uit te zwaaien, of staan ze buiten klaar met sterretjes of wens ballonnen.

20.00

Bruid en bruidegom: Opfrissen.

De gasten: Start feest.

Ceremoniemeesters: Klaarzetten gastenboeken cadeautafel/ enveloppendoos.

20.30

Bruid en bruidegom: Opkomst bruidspaar, openingsdans.

20.40

Iedereen: Feest.

23.50

Ceremoniemeesters: Iedereen informeren over het aanstaande afscheid van het bruidspaar.

00.00

Iedereen: Einde van het feest.

Benodigdheden:

Bruid: Dansschoenen.

Ceremoniemeesters: Benodigdheden voor uitvoeren van de stukjes, enveloppendoos, gastenboek. sterretjes, wens ballonnen o.i.d.

Als jullie ook hapjes met de catering hebben afgesproken, kun je deze ook opnemen in het draaiboek. Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat er geen hapjes worden rondgebracht tijdens de openingsdans.

 

Je ziet het, er moet aan een hoop worden gedacht. Het is ook handig om zo veel mogelijk uit te schrijven, zodat alles voor iedereen duidelijk is. Ik hoor graag of je hier wat aan hebt gehad! Of misschien heb je nog ideeën die ik er aan kan toevoegen.