Nederlandse huwelijkstradities

Als jullie gaan trouwen, moet je ook in ondertrouw gaan. Maar wat is dit precies en hoe regel je het?

Wat betekent in ondertrouw gaan?

Met in ondertrouw gaan geef je aan de gemeente aan dat jullie willen gaan trouwen. Je geeft hierbij aan welke namen jullie aan gaan nemen, de huwelijksdatum die jullie hebben gekozen en het tijdstip. In de periode van ondertrouw wordt gecontroleerd of jullie met elkaar mogen trouwen. De gemeente kijkt naar het volgende;

 • Zijn jullie 18 jaar of ouder?
 • Zijn jullie geen familie?
 • Zijn jullie nog niet getrouwd?

Als er mensen zijn die eventueel bezwaar hebben tegen jullie huwelijk, is dit ook de periode waarin zij dit aan kunnen geven.

Wat moet je weten voordat je in ondertrouw gaat?

Als je de volgende gegevens hebt vastgelegd kunnen ze niet meer gewijzigd worden. Denk er van te voren goed over na en slaap er zeker een nachtje over.

 • Welke naam neem je aan? Wil je zijn achternaam of wil je liever die van je zelf behouden? Ook kan je natuurlijk kiezen voor beide achternamen. Kies je voor het laatste dan heb je ook nog de keus of je jouw achternaam of die van hem eerst genoemd wil hebben. Zeg het eens hard op om te horen hoe het klinkt.
 • Willen jullie huwelijkse voorwaarden of trouwen in gemeenschap van goederen? In Nederland is het vastgesteld dat je, als je niks aangeeft je automatisch in gemeenschap van goederen trouwt. Dat is heel romantisch maar niet altijd slim. Hebben jij of je partner bijvoorbeeld een eigen bedrijf dan is het handig om huwelijkse voorwaarden op te stellen voor het geval dat het niet goed gaat met het bedrijf. Dan kan jij of je partner daar privé geen schulden door krijgen.
 • Op het moment dat je bij de gemeente doorgeeft dat je in ondertrouw wilt gaan geef je ook de trouwdatum en trouwlocatie op. Ook deze kunnen hierna niet meer gewijzigd worden.
 • Wie jullie getuigen worden. Minimaal 2 en maximaal 4. Van te voren moet je dus ook kiezen (en vragen aan de getuigen of zij dit willen) wie jouw getuigen worden.

Hoe en waar ga je in ondertrouw?

Voor het regelen van jullie ondertrouw hoef je sinds 1 september 2015 niet meer naar het gemeentehuis. Je kunt dit gewoon online regelen met je DigiD. Als alles in orde is krijgen jullie een elektronische bevestiging. Je hoeft hiervoor (heel fijn) niet te betalen. Je kunt maximaal een jaar van te voren in ondertrouw gaan, en moet dit minimaal twee weken voor het huwelijk hebben gedaan.

Sommige gemeente houden niet minimaal twee weken voor het huwelijk aan maar zes weken. Check dit goed bij jou gemeente.

Het kan zijn dat jullie in een andere gemeente willen gaan trouwen dan waar jullie wonen. Dit is natuurlijk geen probleem. Je moet wel alsnog de ondertrouw regelen bij jullie eigen gemeente. Daarbij kun je aangeven dat jullie in een andere gemeente willen gaan trouwen.

De benodigde gegevens om in ondertrouw te gaan noemde ik hier boven al even. Hier nog even in het kort wat je ze van je nodig hebben:

 • Welke namen jullie aan gaan nemen.
 • Trouwen jullie in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden.
 • De trouwdatum.
 • De trouwlocatie.
 • Wie de getuigen worden.

Als het voor het regelen van jullie ondertrouw ook papieren uit het buitenland moeten komen, is het verstandig om hier op tijd mee te beginnen en niet tot de laatste twee weken te wachten.

Wat als je al eens eerder bent getrouwd

Als je al eens eerder getrouwd bent geweest, moet je officieel gescheiden zijn voordat je weer in ondertrouw kunt gaan. Je hebt hiervoor de echtscheidingsakte als bewijs nodig. Als je vorige partner overleden is, moet je de overlijdensakte overleggen.

Maak er een feestje van

Het regelen van je ondertrouw stelt eigenlijk niet zoveel voor, terwijl het wel een heel bijzonder moment is. Ik zou er een feestje van maken! Doe bijvoorbeeld één (of meerdere) van de volgende dingen:

 • Ga gezellig uit eten met bijvoorbeeld je ouders en/ of de getuigen.
 • Plan op dezelfde dag een pre- wedding shoot.
 • Doe de trouwkaarten dezelfde dag op de post (niet als je al een jaar van te voren in ondertrouw gaat natuurlijk).
 • Plan een dagje weg met zijn tweeën naar bijvoorbeeld de sauna.

 

Ik hoop dat dit artikel je alle informatie heeft gegeven die je nodig hebt. Als je nog meer wilt weten, hoor ik het graag!