hoe snel kun je een bruiloft regelen

Er zijn verschillende redenen om snel te willen trouwen. Een verhuizing naar het buitenland, een zwangerschap of ziekte. Maar wat is het snelste waarop je dit kunt realiseren?

Ondertrouw

Je kunt op zijn vroegst trouwen over twee weken. Dit omdat je eerst in ondertrouw moet, en dit niet sneller kan. Sommige gemeentes houden zelfs een wachttijd aan van zes weken. Dit is iets waar je helaas niet omheen kunt, omdat je in ondertrouw moet in je eigen gemeente. Als jullie allebei in een verschillende gemeente wonen, kun je wel kijken welke van de twee het snelste is. Gelukkig kun je het bij de meeste gemeentes binnen twee weken regelen.

Om in ondertrouw te gaan heb je het volgende nodig/ moet je het volgende weten;

 • Welke namen jullie aan gaan nemen.
 • Trouwen jullie in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden.
 • De trouwdatum.
 • De trouwlocatie.
 • Wie de getuigen worden.

De trouwlocatie

Zoals hierboven al staat moet je bij het in ondertrouw gaan ook de trouwlocatie aangeven. Er zijn allerlei mooie locaties waar je kunt trouwen zoals kastelen en feestzalen. Je kunt snel gaan rondbellen om te kijken welke locaties nog beschikbaar zijn en daar zo snel mogelijk een offerte en dergelijke opvragen.

Wat je ook kunt doen is het huwelijk laten voltrekken op het stadhuis. Bij het aanvragen van je ondertrouw kun je dan gelijk een datum en tijdstip kiezen waarop de trouwzaal en een trouwambtenaar voor jullie worden gereserveerd. Dit scheelt allicht een hoop stress.

Huwelijkse voorwaarden

Als je zo snel mogelijk wilt trouwen, ligt je eerste prioriteit als het goed is bij de papierwinkel. Stap één is in ondertrouw gaan. De eventuele stap twee is het op papier laten zetten van de huwelijkse voorwaarden. Als je gaat trouwen is dit automatisch in gemeenschap van goederen. Als jullie dat anders willen moet je zelf naar de notaris gaan om dit in orde te maken.

Het zal per notaris verschillen hoe druk ze zijn en hoe snel ze jullie hierbij kunnen helpen. Het is verstandig om hier direct mee aan de slag te gaan. De notaris zal standaard opzetten hebben voor de huwelijkse voorwaarden, maar deze horen jullie zelf nog wel verder in te vullen. Er komt dus ook nog wat nadenk werk bij kijken.

hoe snel kun je een bruiloft regelen

Trouwringen

Bovenstaande is wat er geregeld moet zijn om in het huwelijksbootje te kunnen treden. Daarnaast zijn er ook nog dingen die je misschien graag wilt hebben. Een voorbeeld hiervan zijn trouwringen. Hoe snel je trouwringen kunt regelen is helemaal afhankelijk van wat jullie willen. Er zijn juweliers met een collectie trouwringen in verschillende maten. Hier kun je naar binnen stappen, en met de trouwringen in je zak weer naar buiten. Als je de trouwringen zelf wilt ontwerpen gaat er meer tijd inzitten. Hiervoor kun je het beste zo snel mogelijk een afspraak maken om te horen wat er haalbaar is.

Het is natuurlijk wel zo dat als je dezelfde middag weer naar buiten stapt met de trouwringen deze nog niet gegraveerd zullen zijn. Dit is echter een klusje dat ook na de bruiloft nog kan gebeuren en wellicht niet de hoogste prioriteit voor jullie speedy wedding ;-).

Trouwkleding

Zoals je misschien wel kunt vermoeden is een trouwjurk kopen in twee weken haast niet te doen. Maar, er zijn wel alternatieven;

 • Een trouwjurk huren.
 • Een mooie witte jurk die alleen geen trouwjurk is. Je kunt online bij bijvoorbeeld Nelly selecteren op witte jurken en alle jurken die je mooi vindt bestellen. Daarna kun je thuis een passessie houden en de mooiste kiezen.
 • Geen traditionele witte jurk maar een andere mooie outfit. Hiervoor kun je gewoon een gezellige shopmiddag inplannen met bijvoorbeeld je moeder of vriendinnen.

Waar een trouwjurk binnen twee weken zo goed als mission impossible is, is een pak voor de man goed te doen. Bij veel pakkenwinkels hebben ze een naaiatelier in de winkel en wordt je pak binnen een paar dagen op orde gemaakt (mocht dat nodig zijn). Check wel van te voren even of dit ook zo is bij de winkel die jij op het oog hebt.

hoe snel kun je een bruiloft regelen

Het feest

Wat je verder nog wilt ligt natuurlijk helemaal aan jullie. Willen jullie;

 • Een receptie, diner of feest geven?
 • Een bruidsfotograaf.
 • Visagiste en kapster.
 • DJ of band.
 • Trouwauto.
 • Bloemen.
 • Bruidstaart.
 • Decoraties.

Hoe meer jullie willen, hoe drukker de aankomende twee weken voor jullie zullen worden ;-). Het gaat natuurlijk allemaal op basis van beschikbaarheid. Het zal in de zomer een stuk lastiger zijn om dit allemaal te regelen dan in de winter. De drukste maanden zijn mei, juni, juli, augustus en september. De aller rustigste maanden januari en februari.

Je zult in ieder geval concessies moeten gaan doen. Zo zal de bruidstaart van te voren proeven waarschijnlijk niet lukken, en zal je niet de keuze hebben uit alle diensten die er zijn. Om je keuze op zo’n korte termijn alsnog zo groot mogelijk te maken, kun je het beste kiezen voor de minst populaire dagen om te trouwen. Namelijk maandag of dinsdag.

Wat natuurlijk ook heel belangrijk is, is de bruiloftsgasten informeren over jullie snel aanstormende bruiloft. Zij zullen waarschijnlijk vrij moeten vragen en/ of dingen moeten verplaatsen.

Wat niet haalbaar is

Wat waarschijnlijk niet haalbaar is in twee weken is trouwen voor de kerk. Veel kerken hebben een programma voor bruidsparen dat zij eerst moeten doorlopen met onder andere meerdere meetings met de dominee en andere aankomende bruidsparen. Tenzij je iedere week in de kerk te vinden bent en op goede voet staat met de dominee is dit iets wat je waarschijnlijk niet gaat lukken. Voor de dag van de gemeentelijke huwelijksceremonie althans. Want je kunt op een later moment natuurlijk wel alsnog voor de kerk trouwen.

Wat ook erg lastig is op zo’n korte termijn is het versturen van trouwkaarten. Zelfs als je een standaard ontwerp gebruikt duurt het een paar dagen voordat ze in huis zijn. Jullie moeten ze dan nog adresseren en weer posten. Bovendien staat er ook allemaal informatie op de trouwkaart, waarvan ik mij kan voorstellen dat je die nog niet precies weet aangezien je pas net begonnen bent met plannen. Best jammer eigenlijk. Maar, je kunt het natuurlijk wel goed maken met een kick- ass bedankkaart :).

hoe snel kun je een bruiloft regelen

Mijn tips voor jou

Je gaat een drukke periode tegemoet. Hoe druk deze wordt hangt af van hoe groot de bruiloft wordt. Dit zijn mijn tips voor jou;

 • Zet zoveel mogelijk niet trouw gerelateerde zaken on hold tot na de bruiloft.
 • Probeer vrij te krijgen van je werk.
 • Vraag vrienden en familie om hulp.
 • Probeer diensten te zoeken in de buurt zodat je niet meer reistijd dan nodig kwijt bent tijdens het organiseren.
 • Probeer zoveel mogelijk te regelen via de email en de telefoon.

Ik wil je heel veel succes toewensen. Het komt vast helemaal goed. Probeer niet te veel te stressen en te genieten van de mooie dag die snel komen gaat! Ik vind het ook erg leuk om je ervaringen te horen over het organiseren van jullie speedy wedding.