Als jullie hebben gekozen waar jullie burgerlijk huwelijk gaat plaatsvinden kun je daarna samen met de locatie de trouwzaal gaan inrichten. Wat er allemaal mogelijk is, is afhankelijk van de ruimte en de locatie. Zo is er op een gemeentelocatie vaak minder mogelijk dan bij een particuliere trouwlocatie. In dit artikel kun je lezen waar je allemaal aan moet denken!

Waar kijkt het bruidspaar naartoe?

De eerste vraag is wat jullie als bruidspaar zijnde willen zien. Willen jullie naar de bruiloftsgasten kijken of niet? Het is voor de gasten erg leuk om jullie gezicht te zien, maar als je verwacht erg emotioneel te worden is het misschien niet zo handig. Als je al emotioneel bent en dan ook nog uitkijkt op bijvoorbeeld je moeder die een traantje wegpinkt, dan wordt het wel erg moeilijk om je tranen in te houden. Misschien niet zo leuk als je alleen maar zit te huilen tijdens de huwelijksceremonie.

De persoon die je in ieder geval wilt zien is de trouwambtenaar. Als bruidspaar kijk je dus of alleen naar de trouwambtenaar, of naar de trouwambtenaar en jullie bruiloftsgasten. Hieronder staan enkele opzetten:

inrichting van de trouwzaal

Dit is een vrij traditionele opzet. De trouwambtenaar staat achter een tafel en zowel de bruiloftsgasten als het bruidspaar kijken richting de trouwambtenaar. In het midden van de stoelen is een gangpad. Via dit pad kan het bruidspaar hun entree maken. De bruid eventueel samen met haar vader.

inrichting van de trouwzaal

Bij deze opstelling kijken het bruidspaar en de trouwambtenaar naar elkaar en naar de bruiloftsgasten.

inrichting van de trouwzaal

Deze indeling is speciaal voor bruidsparen die op hun bruiloft helemaal in de belangstelling willen staan. Zowel de trouwambtenaar als de bruiloftsgasten kijken hen aan.

Hoeveel gasten komen er?

De volgende vraag is hoeveel gasten jullie verwachten. Kunnen zij allemaal zitten of moeten er ook gasten staan? Als je precies weet hoeveel gasten er komen en er ook genoeg stoelen zijn, is het mooi als er precies genoeg stoelen staan. Het geeft een mooi totaalbeeld als er geen enkele lege stoel is in de zaal. Staat ook mooi op de foto’s :).

Als er ook gasten moeten staan is het handig om vooraf te bedenken waar ze dan moeten staan. Bedenk ook samen met de trouwlocatie of dit zal passen. Je kunt er eventueel ook statafels neerzetten. Als de gasten de trouwzaal binnenkomen kan de ceremoniemeester ook even opletten of de staande mensen een beetje evenredig over de ruimte verdeeld zijn als er op meerdere plekken mensen kunnen staan. Ook dit is fijn voor het totaalbeeld en de foto’s.

Wie zit waar?

Veel bruidsparen kiezen er voor om voor een deel of helemaal te bepalen wie waar zit. Hiervoor kun je leuke naamkaartjes maken of kopen. Je hebt waarschijnlijk je ouders graag op de eerste rij. Verder is het ook handig om je getuigen vooraan te hebben zitten en degene die de trouwringen aangeeft. Voor de ceremoniemeester is het handig om aan het gangpad te zitten zodat hij/ zij snel weg kan als er nog snel iets geregeld moet worden.

Als er ook mensen zijn die in een rolstoel zitten kun je hen ook het beste een plekje geven aan het gangpad en de stoel weglaten.

Als er ook kinderen zijn moet je even afwegen of je hen een eigen stoel geeft of dat zij bij papa en mama op schoot gaan. Als jullie kinderen of bruidskinderen hebben kun je er ook voor kiezen om hen naast jullie te laten zitten. Bedenk je echter wel dat zij dan ook op de meeste trouwfoto’s zullen staan. Als ze nog erg beweeglijk zijn of het mogelijk niet zo leuk gaan vinden kun je dit misschien beter niet doen. Het zou jammer zijn als er op iedere foto gapende, verveelde kinderen naast jullie zitten of lege stoelen omdat ze gezellig aan het rondwandelen zijn.

inrichting van de trouwzaal

Voor de perfecte trouwfoto’s

Ook jullie bruidsfotograaf heeft waarschijnlijk (stiekem) enkele wensen voor de perfecte trouwfoto’s;

  • Ruimte om rond te lopen. Als het mogelijk is zou het fijn zijn als je overal om heen kunt lopen. Dus; achter het bruidspaar en de trouwambtenaar langs en links en rechts langs de zijkanten van de stoelen waarop de gasten zitten.
  • Geen raam direct achter het bruidspaar. Idealiter schijnt het licht op het bruidspaar en is er geen tegenlicht als je naar ze kijkt.
  • Geen tafel direct voor het bruidspaar (behalve bij het tekenen van de trouwakte). Je wilt immers graag de volledige outfits zien.

Hoe en waar wordt er getekend?

Tijdens de huwelijksceremonie wordt ook de trouwakte ondertekent. Als de trouwzaal erg ruim is kun je hiervoor een aparte tafel met stoel neerzetten. Als dit niet zo mooi uitkomt kun je ook tekenen aan de tafel waarachter de trouwambtenaar staat. De stoelen waarop het bruidspaar zit kunnen dan even aan deze tafel aangeschoven worden. Nadat jullie getekend hebben staan jullie dan op en kunnen de getuigen op deze stoelen zitten om te tekenen.

inrichting van de trouwzaal

De details

Je kunt er (als je niet op het stadhuis trouwt) ook voor kiezen om de trouwzaal te versieren om het extra persoonlijk te maken. Het is dan handig om rekening te houden met de volgende dingen:

  • Als je een loper hebt moet deze goed vast liggen zodat je er niet over kunt struikelen.
  • Als je versiering ophangt moet je even opletten dat deze bij niemand in zijn nek hangt.
  • Als er kinderen komen is het handig als alles een beetje kidsproof is (bijvoorbeeld plastic vazen in plaats van, van glas). Een ongeluk zit immers in een klein hoekje.

Als bruidspaar is het ook handig om het volgende binnen handbereik te hebben:

  • Een vaas om het bruidsboeket in te zetten.
  • Zakdoekjes voor als jullie een traantje willen droogdeppen.

 

Hopelijk helpt dit artikel jullie verder in de planning van jullie huwelijk! Ook mijn artikel over waaraan te denken bij de huwelijksceremonie kan jullie misschien helpen!