Smartphones en camera’s zijn niet meer weg te slaan uit ons dagelijks leven. En dus ook niet van bruiloften. Maar wil je dat eigenlijk wel als bruidspaar? Het is tegenwoordig best slim om jezelf de vraag te stellen; Mogen bruiloftsgasten foto’s maken? Wat willen jullie wel en wat willen jullie niet?

Mogen bruiloftsgasten foto's maken

Mogen bruiloftsgasten foto’s maken?

Als jullie er zelf niks over aangeven zullen de gasten ongetwijfeld foto’s van jullie gaan maken. De vraag is nu of jullie dat als bruidspaar willen. Misschien vindt je het super leuk en geen enkel probleem. Als dat zo is zijn er ook verschillende apps waarmee de gasten de foto’s achteraf met elkaar en met jullie kunnen delen.

Het kan natuurlijk ook dat jullie het helemaal niet zo prettig vinden als de gasten foto’s van jullie maken. Je weet immers niet waar de foto’s terecht kunnen komen en misschien vindt je het ook gewoon niet zo prettig als mensen continu met hun smartphone of camera in de handen rondlopen. Het creëert toch een soort van afstand en ziet er minder gezellig uit. Als je liever niet wilt dat de gasten foto’s maken zul je dit natuurlijk even moeten aangeven. Dit kan op verschillende manieren;

  • Je kunt op de trouwkaart een icoontje van een camera plaatsen met een kruis erdoorheen.
  • De ceremoniemeesters kunnen in de begeleidende brief de gasten erover informeren.
  • De trouwambtenaar kan dit bij de start van de huwelijksceremonie aangeven.

Mogen de foto’s op social media?

Als jullie het geen probleem vinden dat de gasten foto’s maken op jullie bruiloft is de volgende vraag of deze dan ook op social media geplaatst mogen worden en zo ja, wanneer? Als je daggasten en avondgasten hebt is het misschien niet zo leuk als de avondgasten jullie in jullie trouwoutfit online al voorbij zien komen voordat ze jullie in real life hebben gezien. En nu zul je allicht denken dat iedereen dit wel begrijpt en de foto’s dus niet overdag al online zal plaatsen, maar daar zou je, je nog wel eens in kunnen vergissen. Better safe then sorry, dus geeft het zeker aan dat de gasten geen foto’s online plaatsen voordat iedereen jullie heeft gezien.

Wat natuurlijk ook heel goed kan is dat je zelf graag de primeur hebt met jullie trouwfoto’s en de eerste trouwfoto zelf op jullie social media wilt plaatsen. Hier zul je waarschijnlijk op de bruiloft nog niet mee bezig zijn en de dag erna allicht ook niet. Heel belangrijk dus om dit even aan iedereen aan te geven voordat de eerste beelden al naar buiten komen voordat je er erg in hebt.

Als iedereen de beelden van jullie mag delen is het ook leuk om hiervoor een hashtag te bedenken. Zo kan iedereen jullie trouwfoto’s makkelijk terugvinden. Bijvoorbeeld #AnnaenTimOktober2016. Check wel van te voren even of jullie hashtag niet al in gebruik is ;-).

Pas op de bruidsfotograaf!

Als de gasten ook hun mooiste plaatjes mogen schieten is het allicht wel slim om de meest fanatieke gasten er even op te wijzen dat er ook een professionele bruidsfotograaf aanwezig is en dat ze die beter niet in de weg kunnen lopen. De beste foto- hoek moet natuurlijk voorbehouden blijven aan de bruidsfotograaf. Bovendien is het ook niet leuk als de gasten op alle trouwfoto’s terug te zien zijn met een smartphone in hun handen. Onderstaand beeld van de Australische bruidsfotograaf Thomas Stewart is denk ik toch wel een beetje een schrikbeeld:

Mogen bruiloftsgasten foto's maken

 

Of je het nu wel of niet leuk vindt of de bruiloftsgasten foto’s maken, het is zeker goed om er even over na te denken en jullie eigen regels op te stellen. Zo kan er niks gebeuren wat jullie achteraf toch niet zo leuk vinden.

Mogen jullie bruiloftsgasten foto’s maken? Ik vind het leuk als je jullie ideeën hierover hieronder wilt delen!