Iedereen weet, op de bruiloft draait het om de bruid. Maar dat betekent niet dat je er als bruidegom niet ook smashing uit mag zien! Weet jij al wat de mogelijkheden zijn voor bruidegommen? Wat voor soorten trouwpakken zijn er allemaal? Je leest het hier!

What does is al mean?!

Als je in de wereld van de trouwpakken stapt, zul je mogelijk een hoop woorden tegenkomen die je nog niet kent. Daarom hieronder eerst een woordenlijstje;

  • Pochet: Dit is het stukje stof dat uit de borstzak van de man steekt. Het is niet verplicht, maar geeft veel outfits wel net dat beetje extra. Heel belangrijk om te weten is dat je stropdas en pochet nooit uit dezelfde stof bestaan. Het is mix and match.
  • Manchetknopen: Dit zijn een soort knopen van een metaalsoort die je gebruikt om je blouse dicht te knopen bij de mouwen in plaats van de normale knopen die op je blouse zitten. Ze kunnen een figuurtje hebben of je initialen bevatten.
  • Revers: Dit is de uitloop van je kraag (voor over de borst). Er zijn hierin drie verschillende vormen. Notched, Peaked/ upright en shawl.

soorten-trouwpakken

Casual

Onder een casual trouwpak verstaan we een trouwpak dat bijvoorbeeld is gemaakt van linnen. Dit is een stuk losser dan de onderstaande trouwpakken en perfect voor een zomerse bruiloft. Als je voor casual gaat kun je er ook voor kiezen om een stropdas achterwege te laten of gympen in plaats van nette schoenen te dragen. Een andere toffe optie is een combinatie van een jasje en broek die niet dezelfde kleur hebben. Dat is niet echt een pak en daardoor een stuk meer casual.

twee- delig pak

De naam zegt het al, dit pak bestaat uit twee delen. Een jasje en een broek. Eronder draag je een blouse en een stropdas of vlinderstrik. Je kunt er ook nog pochet en manchetknopen bij dragen. Eronder draag je nette schoenen. Deze outfit is perfect voor als jullie een informele bruiloft willen geven. Het is netjes maar niet al te formeel. Meestal zijn je schoenen en riem gematched.

soorten trouwpakken soorten trouwpakken

Drie- delig pak

The next level is natuurlijk het drie- delig pak. Hierbij draag je onder je jasje ook nog een gilet of vestje. Het gilet is meestal van dezelfde stof als de rest van het pak. Na het officiële gedeelte en het maken van de bruidsfoto’s mag je, je jasje uitdoen en ziet je look er iets meer nonchalant/ chic uit. Net zoals bij het twee- delig pak zijn ook bij het drie- delig pak je riem en schoenen gematched. Ze zijn vervaardigd uit hetzelfde materiaal.

soorten trouwpakken

Rokkostuum

Het rokkostuum staat beter bekend als ‘het pinguinpak’. Dit is omdat het (zwarte) jasje een langere achterkant heeft met twee flappen en de blouse eronder altijd wit is (bij bovenstaande kun je ook kiezen voor een andere kleur blouse). Bij het rokkostuum hoort ook een gilet gedragen, tevens in de kleur zwart. Het rokkostuum valt onder de dresscode white tie.

Smoking

Een smoking is net als het rokkostuum een zeer chic pak. Je herkent hem aan de revers (peaked) en aan de bies op de broek. Een bies is een dunne reep stof op de broeknaad die over de lengte van het been loopt. Eronder wordt over het algemeen een mooie lakschoen gedragen en in het pak zit vaak satijn verwerkt. De smoking hoort bij de dresscode black tie.

soorten trouwpakken

Jacquet

Het jacquet bestaat uit een grijs gestreepte pantalon, een wit overhemd met blinde sluiting, een omgeslagen boord, een gilet, een zwarte of grijze jas die naar achteren afloopt, een grijze das, een cilinderhoed en zwarte gladde schoenen. Om een pak officieel een jacquet te kunnen noemen luisteren de kledingvoorschriften dus erg nauw. Als de bruidegom een jacquet of smoking draagt is het de gewoonte dat de belangrijkste mannelijke gasten op de bruiloft dit ook doen.

soorten trouwpakken

Uniform

Als je in dienst bent van bijvoorbeeld de politie, het leger, de brandweer of de marechaussee kun je er voor kiezen om te trouwen in uniform. Je draagt hierbij uit erg trots te zijn op je werk en je representeert je functie. Je draagt dan natuurlijk niet het uniform wat je draagt op een alledaagse werkdag maar een speciaal, extra chic kostuum waarin je extra goed uit de verf komt.

soorten trouwpakken

Italiaans maatpak

Als je een trouwpak wilt dat net even anders is dan anders en absoluut de show wilt stelen is een Italiaans maatpak iets voor jou. Eén van de bekendste merken hiervoor is Archetipo. De pakken hebben vaak een wat langer jasje, omhoogstaande revers en zijn vervaardigd van een chique stof.

soorten trouwpakken

 

Aangezien ik geen man ben, heb ik over dit onderwerp wel wat research moeten doen. Ik heb hiervoor dankbaar gebruik gemaakt van Manners, Trouwplannen, The Perfect Wedding, Bruiloft.nl. Vond je het een leuk artikel en wil je ook graag weten hoe het zit met dresscodes voor de gasten? Je leest het hier!