tafelschikking op je bruiloft

Voor jullie huwelijksdiner wil je graag iedereen zijn eigen plekje geven. Hiervoor kun je het beste een tafelschikking maken. Maar.. Hoe maak je een goede tafelschikking op je bruiloft?

De vragen die je voor jezelf moet beantwoorden

Stel jezelf eerst de volgende vragen;

 1. Hoeveel bruiloftsgasten eten er mee.
 2. Willen jullie (of de bruiloftsgasten) 1 of meerdere keren van plaats wisselen?
 3. Hoeveel tafels komen er (overleg dit met je locatie)?
 4. Nadat je hierop de antwoorden hebt, kun je verder naar de volgende vragen;
 5. Zijn er mensen die niet bij elkaar kunnen zitten (bijvoorbeeld door slechte familiebanden)?
 6. Willen jullie de kinderen bij de volwassenen aan tafel, of apart?

tafelschikking op je bruiloft

De eerste tafelschikking maken

Als je alle bovenstaande informatie tot je beschikking hebt, kun je aan de slag met de tafelschikking. Meestal zit het bruidspaar in ieder geval aan tafel met de ouders en getuigen. Hoe groot de tafels zijn is natuurlijk helemaal aan jullie en aan de locatie. Gemiddeld is zes tot tien personen. Als jullie beide twee ouders hebben, en in totaal vier getuigen zit je voor jullie tafel al aan acht personen. Je tafel zou hiermee al vol kunnen zijn. Als er nog mensen bij kunnen, zijn broers en zussen een veel geziene keuze. Dit is iets wat ik veel zie, maar het is natuurlijk geen regel! Het is jullie bruiloft, en als jullie het graag anders doen, moet je, je, door niemand laten tegenhouden.

Nadat je hebt gekozen met wie jullie aan tafel zitten (de belangrijkste tafel ;-), kun je door naar de volgende tafels. Houd hierbij rekening met de volgende punten;

 1. Zorg dat iedereen minimaal 1 andere persoon kent aan de tafel waar hij/ zij zit.
 2. Als je weet dat mensen elkaar niet zo goed liggen, plaats ze dan niet samen aan 1 tafel.
 3. Als je een aparte kindertafel maakt, moet je, je bij kinderen vanaf 16 afvragen of zij nog wel aan de kindertafel willen zitten.
 4. Probeer mensen met dezelfde leeftijden bij elkaar te plaatsen.
 5. Probeer vriendengroepen en families zoveel mogelijk bij elkaar te zetten.
 6. Haal stelletjes niet uit elkaar. Jullie vieren immers de liefde ;-).

Hoe ingewikkeld het is om met de bovenstaande ‘regels’ een goede tafelschikking te maken, hangt helemaal af van hoeveel bruiloftsgasten jullie hebben, en of er ingewikkelde situaties tussen de bruiloftsgasten zijn. Als je ergens over twijfelt, kun je het de personen waar het om gaat natuurlijk altijd even vragen.

tafelschikking op je bruiloft

Welke tafel waar

Het is wel leuk als jullie tafel in het midden staat. Jullie zijn het center van de dag, en het is ook leuk als iedereen jullie kan zien. Degene waarmee jullie ook heel graag aan tafel wilde (maar wat niet passte), kun je aan de tafels daaromheen zetten.

Als er mensen in een rolstoel zitten, dan hoeft er op hun plek geen stoel te komen. Het is fijn als die tafel ergens staat waar men met de rolstoel ook makkelijk kan komen. Als er gasten (zonder rolstoel) slecht ter been zijn, vinden zij het allicht fijn om al zo dicht als mogelijk bij het toilet te zitten.

Van stoel wisselen

Het kan natuurlijk dat jullie met meer mensen aan tafel willen zitten. Als dat zo is, kun je natuurlijk tussen de gangen door, 1 of meerdere keren wisselen van plaats. Je hebt daarvoor grofweg 3 opties;

 1. Jullie wisselen van plaats, en de bruiloftsgasten blijven zitten.
 2. De bruiloftsgasten wisselen (gedeeltelijk) gedeeltelijk van plaats. Simpel gezegd wisselen 2 tafels van gasten. Waardoor de tafel samenstelling hetzelfde blijft, maar jullie met andere mensen zitten.
 3. Zowel jullie als de bruiloftsgasten wisselen van plaats en zitten met andere mensen.

Persoonlijk vind ik optie 3 erg leuk! Maar, deze is ook het meest ingewikkeld.

tafelschikking op je bruiloft

Een tweede tafelschikking maken

Waar de eerste tafelschikking waarschijnlijk nog redelijk vanzelf gaat, is de tweede lastiger. Je zult hiervoor dieper na moeten denken, wie er allemaal een klik met elkaar hebben. Vooral als niet iedereen elkaar kent. Je kunt de selectie maken op basis van;

 1. Mogelijke gezamenlijke hobby’s (wat ze al dan niet weten).
 2. Leeftijd.
 3. Woonplaats.

Je hoeft bij de tweede tafelschikking natuurlijk geen rekening meer te houden met alle eerder gegeven regels. Houdt wel nog steeds rekening met 1, 2, 3, en 6.

tafelschikking op je bruiloft

 

Ik hoop dat jullie met deze tips tot een fantastische tafelschikking zullen komen! Als jij nog meer top- tips weet, vind ik het heel leuk als je ze hier achter kunt laten. Stel dat jullie er echt niet uitkomen, dan kun je natuurlijk altijd hulp vragen aan bijvoorbeeld jullie ouders, getuigen en/ of ceremoniemeesters.