trouwjurken

In Nederland trouwt ongeveer 90 procent van de bruiden in witte trouwjurken. Maar waarom? Ik heb het uitgezocht en hiervoor gaan we even terug in de geschiedenis:

Waar de geschiedenis van de witte trouwjurken ooit begon

Bij de allereerste trouwerijen droeg de bruid gewoon haar beste kleding. Pas vanaf het jaar 1500 komt de bruidsjurk in beeld. Er zijn meerdere verhaallijnen over waarom de bruidsjurk wit hoort te zijn. Tegenwoordig denken we dat de kleur wit staat voor het onbevlekt zijn van de bruid, oftewel, maagd. Daarom mochten vrouwen die vroeger voor de tweede keer gingen trouwen ook niet weer wit dragen. Dit komt voor uit de Christelijke traditie waarin wit staat voor reinheid, onschuld en maagdelijkheid. Dit is onder andere terug te zien in de beeltenissen van de maagd Maria.

Het is echter niet de enige versie die over de kleur wit de ronde doet. Wit was ook de Romeinse kleur voor feesten en vieringen, en ook in het Egypte uit lang vervlogen tijden, droegen de bruiden wit.

Queen Victoria als stijlicoon

Wit is echter niet altijd ‘de’ kleur voor bruidsjurken geweest. Na lange tijd uit beeld verdwenen te zijn droeg de Engelse koningin Victoria de kleur op haar huwelijk in 1840. Wit was in 1 keer weer een hot topic, en iedere vrouw wilde trouwen in dezelfde kleur. Het was alleen helaas niet voor iedere vrouw weggelegd, zo’n witte jurk kon je namelijk maar 1 keer aan. Het liet toen vooral zien dat jij dus rijk genoeg was, om een jurk voor 1 dag te kopen. Armere bruiden droegen om die reden vooral zwart, grijs en bruin. Dat kon je immers altijd dragen.

De witte trouwkleding is pas in de jaren 20 in Nederland echt in de mode gekomen. In het begin van de 20ste eeuw werd er vrijwel altijd in het zwart getrouwd. Waarschijnlijk vanwege de verzwaring van de kerkelijke opvattingen. Na de eerste wereldoorlog was er nog een verscheidenheid aan kleuren in de mode; blauw, groen, wit, geel, rood of zwart. Gelukkig niet allemaal in 1 jurk.

Wat deed men met de trouwjurken na de bruiloft

Na de bruiloft heeft de bruidsjurk zijn functie verloren. Vroeger werd de stof daarom vaak gebruikt als wiegbekleding voor het eerste kindje, met de sluier als hemeltje. Of er werd een doopkleed van gemaakt.

Oh ja, en trouwde je in de tweede wereldoorlog? Dan was het hebben van een trouwjurk al bijna een wonder op zich. Vandaar dat men ze toen noodgedwongen maakte uit oude parachutes.

Ook een leuk weetje; in de middeleeuwen maakte de bruidsjurk deel uit van de bruidsschat, die de familie van de bruidegom schenkt aan het nieuwe echtpaar. De schoonfamilie liet de jurk dus maken, en de bruid had no say, maar moest het doen met wat ze kreeg.

trouwjurken

 

Tegenwoordig is wit nog steeds de meest gekozen kleur trouwjurk. Het zegt gelukkig niks meer over hoeveel geld je hebt, en je kunt ook rustig voor een andere kleur trouwjurk kiezen. Je trouwjurk hergebruiken is iets wat veel bruiden nog steeds doen. Je kunt hem vermaken tot doopjurk, op een paspop in je slaapkamer zetten, of bewaren voor je toekomstige dochter(s).