proeven van de bruidstaart

één van de aller leukste klusjes bij het plannen van je bruiloft, is het proeven van de bruidstaart. Eten is een belangrijk onderdeel van de bruiloft, en het proeven van de bruidstaart is dus heel belangrijk! Maar.. Waar let je dan precies op? Ik heb de beste tips voor je op een rijtje gezet;

Wat willen jullie?

De eerste stap bij het bepalen van wat voor bruidstaart jullie willen, is smaken uitkiezen. Wat vinden jullie lekker? De tweede belangrijke stap is het zoeken van inspiratie plaatjes. Op de pinterest van trouwgeheimen heb ik al wat voorbeelden verzameld.. Als je weet welke smaken jullie willen, en wat voor bruidstaarten jullie mooi vinden, kun je op zoek gaan naar een bakker! Google is hiervoor natuurlijk je beste vriend, en kan je een aardig eind op weg helpen. Het is verstandig om een bakkerij te kiezen die niet te ver van jullie trouwlocatie af is, en het is ook altijd slim om de online recensies te lezen. Let er bij het lezen van de recensies wel op dat deze recent zijn.

Een afspraak inplannen

Als jullie één of twee bakkerijen hebben uitgekozen kun je deze gaan aanschrijven met de vraag of jullie mogen komen proeven. Voor de meeste bakkerijen zal dit geen probleem zijn. Het is belangrijk dat je de afspraak niet zomaar ergens op de dag inplant, maar dat je hier een handig ‘eet moment’ voor uitkiest. Dat betekent niet vlak voor de lunch of het avondeten. Als je honger hebt smaakt immers alles goed. Als jullie nog niet zo veel bruidstaarten hebben gegeten in jullie leven, is het handig om twee verschillende bakkerijen te bezoeken, zodat jullie ook de verschillen kunnen proeven.

Wees specifiek

De bakker zal natuurlijk willen weten wat voor bruidstaart jullie lekker lijkt, zodat hij weet wat hij moet maken voor de proefsessie. Wees hierbij zo specifiek als mogelijk. Alles waarvan je denkt dat het maar interessant kan zijn moet je vermelden. Lijkt een dikke laag fondant je lekker? Of juist een dun laagje? Houd je van heel zoet en veel slagroom, of juist niet? En weten jullie al wat er bij de bruidstaart gedronken zal worden? Geef ook dit dan even door.

proeven van de bruidstaart

De proefsessie!

Ja, het is zover! Jullie hebben een afspraak en gaan de taart proeven. Spannend! De bakker zal voor jullie 1 of meerdere opties hebben. Neem rustig de tijd om alles in je op te nemen. Zorg ervoor dat je geen andere smaken meer in je mond hebt (zoals koffie of pepermunt) en geniet van iedere hap. Als je een aantal opties na elkaar proeft, is het verstandig om dit niet te snel te doen, maar even een slokje water tussendoor te nemen, zodat de vorige smaak eerst goed weg is uit je mond.

Ik had het eerder ook al over het drankje dat bij de bruidstaart geserveerd zal worden op jullie bruiloft. Neem hier een fles van mee, zodat je ook kan proeven hoe de combinatie van beide is.

De beslissing

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat de bruidstaart goed smaakt. Wees dus eerlijk. Vond je de taart net te zoet, was het net te weinig fondant of vond je de cake iets te droog? De bakker wilt dit graag weten, dus deel het!

Ook het oog wilt natuurlijk wat. Heeft de bakker toevallig voorbeelden staan van volledige bruidstaarten die hij heeft gemaakt? Of goede foto’s? Het maken van een mooie bruidstaart is een heel precies werkje, waar best wel wat oefening bij komt kijken. Je wilt niet dat de bruidstaart eruit ziet alsof hij is gemaakt door kinderen, dus vergeet deze details zeker niet te bekijken.

Bedenk je, dat bij het proeven de bruidstaart aan jullie is geserveerd in optimale condities. Direct uit de keuken. Maar hoe zit dit als de bruidstaart s’ochtends al gebracht moet worden? Of als het 30 graden op jullie bruiloft blijkt te zijn? Is de bakker hierop bedacht? En heeft hij tips over hoe jullie de bruidstaart het beste kunnen bewaren totdat hij aangesneden word?

proeven van de bruidstaart

Er zijn best wel wat kleine dingetjes om even bij stil te staan. Hieronder nog even de belangrijkste op een rij:

  1. Wees van te voren duidelijk over wat jullie lekker lijkt.
  2. Ga niet proeven als jullie honger hebben.
  3. Neem het drankje mee dat op de bruiloft geserveerd zal worden naast de taart.
  4. Neem je tijd om te proeven, en neem een slokje water tussendoor als je een andere smaak gaat testen.
  5. Zorg ervoor dat je geen andere smaken zoals koffie of pepermunt in je mond hebt.
  6. Wees eerlijk over wat je ervan vind.
  7. Bekijk hoe de totale bruidstaarten van de bakker eruit zien.

Succes!