Tips inhuren bruidsfotograaf

Je bent bezig met het organiseren van jullie bruiloft, en daar hoort ook het inhuren van een bruidsfotograaf bij. Een snelle zoekopdracht zal je al leren, dat er super veel aanbod is. Ik geef je de tips voor het inhuren van je bruidsfotograaf!

Wat is je budget voor de bruidsfotograaf?

Er zijn bruidsfotografen te vinden voor ieder budget. Van 250 euro tot 3000 euro per dag. Laat je dus niet leiden door wat jij denkt dat gangbaar is, maar door wat jij het waard vind, en wat je te besteden hebt.

Als je een budget hebt vastgesteld kun je op zoek gaan naar fotograferen die daarbij passen. Je kunt hiervoor gebruik maken van onder andere Google, Marktplaats en Facebook. Als je vrienden en familie hebt die al eerder zijn getrouwd, kun je ook vragen wie zij hadden. Maak een lijstje met 10 bruidsfotografen waarvan jij het werk mooi vind en welke binnen het gestelde budget passen.

Wat voor soort bruidsfotografie vind je mooi?

Je hebt nu zo’n 10 bruidsfotografen geselecteerd waarvan het werk je aanspreekt. Nu moet je nagaan wat je dan precies zo mooi en leuk vind aan het werk en wie daar het beste bij aansluiten. Dit kan nog best lastig zijn, maar je kunt je onder andere de volgende dingen afvragen;

1. Bij welke bruidsfoto’s vind je de kleuren mooi? Houd je van felle kleuren, zachte kleuren of juist van een vintage uitstraling?

2. Vind je de spontane foto’s het leukst? Of juist de geposeerde?

Als je hier antwoorden op hebt kun je gaan kijken welke fotografen hier het meest bij in de buurt zitten. Ideaal is als je er een stuk of 5 selecteert. Het is natuurlijk wel zo, dat als jullie een budget van 250 euro hebben bepaald, je waarschijnlijk geen foto’s kunt verwachten die de bruidsfoto awards zullen winnen. Alle waar is naar zijn geld, en als je de kwaliteit van de gekozen fotografen niet voldoende vind, zal er toch geld bij moeten.

Hoe verloopt het contact?

Je kunt deze bruidsfotografen nu gaan aanschrijven. Vertel ze wie jullie zijn, hoe jullie bruiloft eruit gaat zien en eventueel al een beetje wat jullie van de fotograaf verwachten. Je kunt nu afwachten tot de reacties binnenkomen en deze gaan vergelijken. Welke mails spreken jullie aan, en welke niet? Dit zegt immers al iets over de fotograaf. Als de eerste mailing al niet goed voelt, is deze persoon waarschijnlijk niet geschikt voor jullie. Je kunt ook kijken naar hoelang het duurt voordat er een reactie komt. Dit zegt immers ook iets over het latere contact als jullie besluiten om iemand te boeken. Als het nu al te langzaam verloopt naar jullie zin, zal het niet werken.

Maak een afspraak

Onderschat dit niet. De website kan er top uitzien, en het mailcontact kan super verlopen. Maar op zo’n belangrijke dag als jullie bruiloft wil je ook gewoon weten wie er s’ochtends voor de deur staat. Sommige fotografen komen naar jou toe, en bij sommigen kom jij thuis (of op kantoor). Het heeft beide natuurlijk zijn voor- en nadelen.

Als de fotograaf naar jullie toekomt, is het als eerste super fijn dat je zelf de deur niet uit hoeft. Je hebt alle spulletjes voor de bruiloft bij de hand, en de fotograaf heeft ook gelijk een goed kijkje in jullie leven. Als jullie naar de bruidsfotograaf toe gaan, hebben jullie juist een goed kijkje in zijn/ haar leven. Je word waarschijnlijk ontvangen in dezelfde ruimte waar ook de bruidsfoto’s worden bewerkt, best leuk om te zien! Het geeft bovendien ook vertrouwen dat de fotograaf jullie toelaat in zijn/ haar persoonlijke ruimte.

Met de fotograaf bespreek je jullie bruiloft en jullie wensen. Ook zal hij/ zij meer werk en fotoboeken laten zien. Je weet natuurlijk al dat dit aanspreekt, maar nu kun je kijken of de fotograaf zelf jullie ook aanspreekt. Je kunt hier fijn de tijd voor nemen met een kopje thee. Op jullie bruiloft zal deze persoon immers de hele dag met jullie meelopen, dus de klik moet er zijn.

Een keuze maken

Jullie hebben nu een aantal fotografen bezocht (ideaal is 2 a 3), en kunnen gaan vergelijken. Om goed te vergelijken is het fijn als de afspraken binnen redelijke termijn van elkaar plaats hebben gevonden, zodat je alles nog goed voor de geest hebt. Misschien was het voor jullie meteen duidelijk met wie er de beste klik was. Maar misschien ook niet, of verschillen jullie zelfs van mening. Maak in dat geval voor iedere fotograaf een pro’s en con’s lijstje. Springt er nu nog geen 1 uit? Kijk dan in de pro’s en con’s lijstjes welke punten je het belangrijkste vind, en welke fotograaf er daarvan het meeste heeft. Nog niet kunnen kiezen? Kies dan gewoon degene die het dichtst bij jullie in de buurt woont.

Afspraken maken met de bruidsfotograaf

Yes! Jullie hebben iemand uitgekozen en zijn helemaal happy. Nu is het tijd om alles op papier te zetten. Een ervaren bruidsfotograaf doet dit regelmatig, en zal waarschijnlijk zelf al een contract of afsprakenbevestiging hebben. Het is echter ook verstandig om over de volgende zaken zelf na te denken;

1. Moet er aanbetaald worden?

2. Wanneer vind de (overige) betaling plaats?

3. Hoe worden de foto’s geleverd? Bijvoorbeeld digitaal of afgedrukt. En zijn ze in groot formaat, staat er een logo doorheen?

4. Wanneer worden de foto’s geleverd?

5. Hoeveel foto’s worden er (ongeveer) geleverd?

6. Mag je de foto’s zelf afdrukken of niet?

7. Wat als de bruidsfotograaf ziek is?

8. Wat als de bruiloft vanaf jullie kant niet door kan gaan? Hoe zit het dan met de betaling?

9. Wat draagt de fotograaf? Als jullie kiezen voor een nette bruiloft, is het misschien niet fijn als de fotograaf op afgetrapte gympen loopt.

10. Kan de fotograaf langer blijven mocht dat nodig zijn?

11. Heeft de fotograaf eigen vervoer?

12. Welke informatie wilt de bruidsfotograaf allemaal van jullie ontvangen?

13. Hoe zit het met de rechten van de foto’s?

14. Heeft de fotograaf back- up apparatuur?

 

Ik hoop dat je iets aan de bovenstaande informatie hebt! Het belangrijkste is gewoon om een goed gevoel te hebben bij de bruidsfotograaf en om niet over je eigen budget heen te gaan. Op deze manier zul je helemaal happy zijn met jullie keuze, en na de bruiloft nog jaren genieten van jullie bruidsfoto’s!