huwelijksceremonie

Het is without a doubt the most nerve racking moment, de huwelijksceremonie. Hier draait de hele dag om, het ‘ ja’  woord. En het gekke is, het is zo voorbij! De huwelijksceremonie kan bijna overal plaatsvinden (zolang je maar betaald). Je kunt kiezen voor het stadhuis, of voor de feestlocatie en hiervoor geldt eigenlijk, waar jij je prettig bij voelt. Alles is mogelijk.

Hoe kies je een trouwambtenaar?

Nadat jullie hebben gekozen waar jullie gaan trouwen, is de volgende keuze de trouwambtenaar. Het is belangrijk dat je bij hem/ haar een goed gevoel hebt, dat er een klik is. En vergeet ook niet te vragen wat er verteld gaat worden. Ze zullen natuurlijk vragen naar wie jullie zijn, hoe jullie elkaar hebben ontmoet, etcetera.

Maar waardoor wil je dit verhaal ingeleid hebben? Voor je het weet luister je naar een verhaal over de geschiedenis van de locatie of de uitleg van 5 saaie regels voor het huwelijk uit het Nederlands wetboek. De huwelijksceremonie valt of staat bij de trouwambtenaar. Het verhaal en natuurlijk het gevoel voor humor. Wil je de hele ceremonie luisteren naar een serieus verhaal, of mag de trouwambtenaar de lachers best op zijn hand hebben?

Veel bruidsparen weten niet echt wat ze kunnen verwachten van een trouwambtenaar maar naar deze zaken kun je best vragen. Een goede trouwambtenaar heeft zo een paar mooie grappen klaar. En dan de getuige van de bruid, haar moeder. De bruidegom’s trouwma/ trauma. 

Wie verdienen de aandacht tijdens de huwelijksceremonie?

En bedenk je ook of jullie dingen hebben waar speciale aandacht aan besteed mag worden, zoals overleden geliefden, mensen die een extra bedankje verdienen voor hun hulp bij de grote dag, degene door wie jullie elkaar hebben ontmoet, mensen waarvan het extra bijzonder is dat zij aanwezig zijn door bijvoorbeeld hun leeftijd of de lange afstand die zij hebben afgelegd enzovoorts. Kortom de inhoud is belangrijk. En vergeet ook zeker de leuke anekdotes niet.

huwelijksceremonie

De praktische kant van de huwelijksceremonie

Naast deze zaken moeten ook zeker de praktische zaken niet vergeten worden. Want hoelaat kom je eigenlijk op het gemeentehuis aan? Hoe laat vertrekt het eerdere bruidspaar en hoelaat gaan de deuren open. Na aankomst nog 15 minuten voor een gesloten deur wachten, is zeker niet de bedoeling.

Nadat jullie welkom zijn geheten door de bode zal hij/ zij jullie apart nemen zodat de gasten naar de trouwzaal kunnen. Helaas hebben veel mensen de natuurlijke behoefte om hier achterin de zaal plaats te nemen. Dit is niet de bedoeling! Wijs iemand aan die ervoor zorgt dat iedereen zoveel mogelijk vooraan zit. Naast dat lege stoelen vooraan voor jullie een vervelend gezicht zijn, maakt het de trouwfoto’s ook zeker niet fraaier.

En dan het grote moment, de binnenkomst. Veel bruidsparen die kiezen voor een kleinere ceremonie hebben niet nagedacht over muziek. Echter, dit is zo belangrijk! Het kan vooraf niet uit lijken te maken maar op het moment is binnenkomen in stilte toch vrij ongemakkelijk. Muziek bij binnenkomst en vertrek is belangrijk, en muziek bij het tekenen van de trouwakte heeft ook een toegevoegde waarde.

Geniet van de huwelijksceremonie!

Van dit moment moet genoten worden, het moment waarop jullie zolang hebben gewacht. Jullie worden officieel man en vrouw. Geniet en wees jezelf, absoluut! Maar wees ook niet te ontspannen, een onderuit gezakt bruidspaar is niet charmant. Houd je houding in de gaten. Geef voor de extra touch elkaar ook een handje en houd de tissues dichtbij (als het niet voor jou is dan wel voor je moeder en/ of oma).

Tijdens de ceremonie hoeven jullie eigenlijk ook niet heel veel te doen. Zit, luister en geniet. Kijk elkaar tijdens het ja- woord in de ogen en doe elkaar die belofte. Helaas vergeten trouwambtenaren het moment van ‘de zoen’  nog weleens duidelijk kenbaar te maken. Neem hierin gewoon het heft in handen, na het ja- woord mogen jullie zoenen! Houd deze zoen ook niet te kort, hiervan wil je graag een mooie foto als herinnering dus houdt hem even vast. Voor het aangeven van de ringen word vaak iemand aangewezen. Wijs deze persoon er van te voren even op dat hij/ zij na het aangeven van een ring even opzij stapt zodat hij niet in de weg staat voor de foto. En hebben jullie dat thuis nog even geoefend? Het omdoen van de ringen? Het kan geen kwaad.

huwelijksceremonie

De handtekening zetten

En dan, tekenen. Eerst jullie, en dan de getuigen. Vaak word aangegeven dat jullie na het tekenen weer kunnen plaatsnemen. Maar nog veel mooier is het eigenlijk als jullie nog even blijven staan. Zo kunnen jullie voor de foto meekijken over de schouders tijdens het tekenen van de getuigen.

De afsluiting van de huwelijksceremonie

Na deze officiele gelegenheden volgt de afsluiting van de trouwambtenaar waarin vaak een gedicht word voorgelezen. Ook hiervoor geldt, vraag ernaar! Niets is zo vervelend als een afsluitend gedicht waar jullie helemaal niks voor voelen en ongemakkelijk bij voor jullie uitstaren. Het is ook makkelijk als de trouwambtenaar gelijk de ‘huishoudelijke mededelingen’  doet. Waar vinden de felicitaties plaats? Hier of op een volgende locatie en waar worden de familiefoto’s gemaakt?

Een haag van gasten bij het verlaten van de trouwlocatie is erg mooi. Mits niet rommelig natuurlijk. Wijs ook hiervoor iemand aan, zodat het in goede banen word geleid. Ballonnen en/ of bellenblaas geven een mooie toegevoegde waarde. Rozenblaadjes, confetti en rijst zijn helaas op bijna geen enkele locatie meer toegestaan.

Check ook van te voren bij de trouwambtenaar hoeveel tijd jullie achteraf hebben hiervoor en voor de familiefoto’s. Als je pech hebt staat immers het volgende bruidspaar binnen 15 minuten alweer op de stoep.

huwelijksceremonie

 

Zo! Ik hoop dat je nu beter weet wat je kunt verwachten bij de huwelijksceremonie. Veel om even over na te denken, en kleine dingen om te regelen. Zorg dat je ceremoniemeesters alles in goede banen leiden, en geniet ervan! Dit is waar de dag om draait.