Bruiloften staan bol van de etiquette. Ik heb er al eens artikel over geschreven dat je hier kunt lezen. De etiquette geldden niet alleen voor het bruidspaar maar ook voor de gasten. Zo kun je helaas niet zomaar alles aantrekken. Wat je wel en niet kunt dragen lees je hier.

Liever niet…

Je wilt het bruidspaar natuurlijk niet voor het hoofd stoten en iets doen wat zij niet zo leuk vinden. Houd daarom rekening met de volgende regels voor je outfit:

Wit

De kans is groot dat de bruid wit zal dragen op haar bruiloft. Omdat niemand de spotlight van haar mag stelen mag geen enkele andere dame ook in het wit verschijnen. Ook niet in gebroken wit.

Hele lichte kleuren

Naast dat je geen wit aan mag zijn kleuren die heel dichtbij wit liggen ook een no go. Lichtroze, heel licht mintgroen… Tenzij dit de kleuren van de bruiloft zijn kun je ze beter in je kledingkast laten hangen. Op de trouwfoto’s kan het bijna dezelfde kleur lijken. Ook bestaat de kans dat de bruid geen wit draagt maar één van deze kleuren en dat risico wil je toch niet graag lopen!

Wat mag je als gast niet aan op een bruiloft

Deze bruid draagt lichtroze.

Zwart

Of je zwart aan kunt trekken op een bruiloft is een twijfelgevalletje.. Als het een nette en feestelijke avondjurk betreft kan het net, anders eigenlijk liever niet. Zeker op een zomer bruiloft is het niet de meest feestelijke bruiloft om te dragen.

Te bloot

Weddings are classy, dress like it! Met andere woorden; niet te bloot en niet te kort. Eigenlijk is de stelregel dat je of je decolleté showt of je benen.

Een hoed

De officiële regel is dat alleen wanneer de moeder van de bruid een hoed draagt andere vrouwelijke gasten dat ook mogen..

Een te chic pak

Niet alleen voor de dames zijn er kledingvoorschriften op een bruiloft. Ook voor de heren zijn deze er. Het is eigenlijk niet de bedoeling dat je aankomt in een pak dat chiquer is dan het trouwpak. En ja.. Dat is best lastig. Je zult als man zijnde een inschatting moeten maken van de bruidegom en wat hij mogelijkerwijs zal dragen. Als je denkt dat hij aan zal komen in een tweedelig pak, dan is het eigenlijk not done als jij er bij staat in een rokkostuum. Je wilt immers niet dat mensen zich gaan vergissen over die de bruidegom is!

Sportschoenen

Ook een ‘regel’ voor de mannen. Tenzij je weet dat de bruiloft echt super casual gaat worden kun je als daggast eigenlijk niet verschijnen op sportschoenen. Zeker geen afgetrapte. Als je geen nette schoenen hebt is dit dus eigenlijk wel het moment om ze aan te schaffen… Maar bepaal wel zelf je eigen budget!

Wat je wel kunt dragen!

Na deze hele lijst met ‘verboden’ dan nu een lijstje met wat je wel aan mag!

  • Sprankelende kleuren. Het is een feestje!
  • Statement jewelry. Je mag je mooiste sieraden omdoen!
  • Mooie schoenen. Naaldhakken, sleehakken, prachtige sandalen..
  • Panty’s (voor als je een beetje onzeker bent over je benen en/ of als het fris is).

En voor de man:

  • Een stropdas of strik.
  • Een mooi pak of een mooie matchende pantalon en jasje.

 

Veel mensen schaffen voor een bruiloft een nieuwe outfit aan. Iets wat natuurlijk hartstikke leuk is om te doen. Echter kan niemand in jou portemonnee kijken en het bruidspaar zal niet willen dat jij uitgaven doet die je, je eigenlijk niet kunt veroorloven. Als je het kunt betalen en graag iets nieuws aan wilt schaffen dan wens ik je graag een superleuke shopsessie doen. Als dat niet mogelijk is raad ik je aan om gewoon even rond te vragen in je vrienden en kennissen kring en te kijken of je van iemand een mooie outfit kunt lenen. Als man zijnde is het eventueel ook mogelijk om een pak te huren.