Cupcakes, jammie! Tegenwoordig ook een veel gezien alternatief voor een bruidstaart. Ze zien er super leuk uit, en zijn ook sneller uit te delen dan bruidstaart. Als jij wel van kokkerellen houdt, kun je ze ook zelf maken. Hieronder staan mijn beste tips voor het zelf cupcakes maken voor je bruiloft;

zelf cupcakes maken voor je bruilof

Begin op tijd met de voorbereidingen

Als je graag de cupcakes voor jullie bruiloft zelf wilt maken, is het verstandig om op tijd te beginnen met de voorbereidingen. Op de bruiloft moeten de cupcakes perfect zijn, dus maak 1 of meerdere proefbaksels om zo het perfecte recept te bepalen.

Gebruik gelijk het papier waar ook de daadwerkelijke cupcakes inkomen om te zien of ze er niet aan blijven plakken. En test ook hoe lang ze lekker blijven, zodat je weet hoelang ze houdbaar zijn, als je ze vers wilt maken.

Het recept kiezen

Ik raad je aan om voor een basic cupcake recept te gaan, en al out te gaan met de topping. Zoals met alle recepten is het belangrijk om te kiezen voor goede ingrediënten. Verse vanille is bijvoorbeeld beter dan vanille essence. Ook moeten alle ingrediënten die je gaat gebruiken op kamertemperatuur zijn.

Voor de topping heb je grofweg 2 opties. Room of fondant.  Room ziet er super lekker uit. Op de cupcake kun je een flinke toef spuiten, die je eventueel nog kunt versieren met suiker, sprinkles of gekleurde balletjes. Met fondant kun je de mooiste versieringen maken. Je hebt hiervoor allerlei hulpmiddelen. Bijvoorbeeld bij de Hema kun je allerlei vormpjes kopen. Bij speciale taartenwinkels kun je ook kant- en- klare figuurtjes kopen. Deze zijn super gedetailleerd, en kun je zo op je cupcakes plakken.

Baktips voor cupcakes

Voor het bakken van de cupcakes moet je de tijd nemen. Je kunt een bakvorm kopen, en daar gaan er gemiddeld 12 in. Het is niet verstandig om meer dan 1 bakblik per keer in de oven te zetten, omdat de oven zijn werk dan niet optimaal kan doen. Je kunt wel twee bakvormen kopen, zodat je de volgende alvast klaar kunt maken als de eerste in de oven staat. Je vult de vormpjes nooit helemaal met beslag, omdat het nog gaat reizen. Als je ze voor 2/3 vult, komen er mooie volle cupcakes de oven uit.

Je maakt natuurlijk in 1 keer een hele kom met beslag. Houdt er wel rekening mee, dat je dit niet te lang laat staan, omdat dan de luchtigheid eruit gaat.

Per recept verschilt het hoe lang de cupcakes precies in de oven moeten. Zet de bakvorm in ieder geval in het midden van de oven, en roteer hem halverwege de oventijd. Dit omdat in de meeste ovens de temperatuur niet overal gelijk is. Met een saté prikker kun je checken of de cupcakes klaar zijn. Steek hem in het midden van de cupcake. Als hij er schoon en droog uitkomt, zijn de cupcakes klaar!

zelf cupcakes maken voor je bruiloft

De cupcakes langer bewaren

Je kunt de cupcakes vlak voor de bruiloft maken. Als je het al heel druk hebt, kun je er ook voor kiezen om dit al eerder te doen. Nadat je de cupcakes hebt gebakken, kun je ze af laten koelen en dan luchtdicht verpakken en in de vriezer leggen. Op die manier zijn ze 3 maanden houdbaar. Helaas kun je dit wel alleen met de kale cupcakes doen. Het versieren moet echt vlak voor de bruiloft gebeuren.

De cupcakes decoreren

Het decoreren van de cupcakes is een super leuke klus. Het is alleen wel ook super tijdrovend. Maak daarom een goed plan, zodat je al precies weet hoe je ze zult gaan decoreren, en zo gericht mogelijk te werk kunt gaan. Het is slim om hierbij hulp te vragen van je vriendinnen en/ of zussen. Veel gezelliger, en ook nog eens sneller.

De cupcakes vervoeren

Wow! Je hebt de perfecte cupcakes gecreëerd. Ze staan nu in de veiligheid van je keuken, maar ze moeten natuurlijk naar de feestlocatie. Hoe kun je dit het beste doen? Er zijn speciale dozen om cupcakes in te kunnen vervoeren. Bij taartenwinkels kun je deze kopen. Zorg dat je er meer dan genoeg hebt, en vraag ook in de winkel naar hun beste inpak tips.

Als ze zijn aangekomen op de feestlocatie, kun je ze het beste in de koelkast bewaren. Geef dit van te voren even aan, zodat ze locatie ruimte vrij laat in de koelkast. Als jullie de cupcakes gaan eten, zijn ze het lekkerst op kamertemperatuur. Haal ze dus een half uur van te voren uit de koelkast, en bewaar ze dan in de schaduw.

zelf cupcakes maken voor je bruiloft

 

Dit zijn mijn beste tips voor het zelf cupcakes maken voor je bruiloft. Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad! Ik zou het super leuk vinden als je een foto kunt delen van jullie zelfgemaakte cupcakes.